Cursus Bestuurlijke Boete I: De basis van de bestuurlijke boete

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiële toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel bestuursorganen de mogelijkheid hebben om boetes op te leggen en dat burgers, bedrijven en overheden met boetes te maken (kunnen) krijgen. De cursus ziet op de basis van de bestuurlijke boete waarin onder meer de plaats van de boete in het handhavingspalet, deelnemingsvormen, de opportuniteit van boeteoplegging en de boeteprocedure worden behandeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Wet Bibob

Tijdens deze cursus staat de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) centraal. Tijdens het eerste deel van de cursus wordt de systematiek van de Wet Bibob geschetst en het toetsingskader uitgebreid besproken. Er wordt onder meer ingegaan op het toepassingsbereik, bevoegdheden, de informatiepositie van de overheid en de verhouding van de (bestuursrechtelijke) Bibob-procedure tot de strafrechtelijke kolom. Uiteraard wordt ook de laatste en aanstaande wetswijziging besproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Bestuurlijke Boete III: Hoogte van de boete (verwijtbaarheid & evenredigheid)

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiële toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel bestuursorganen de mogelijkheid hebben om boetes op te leggen en dat burgers, bedrijven en overheden met boetes te maken (kunnen) krijgen. Deze cursus ziet op de hoogte van de boete. Daarin worden de verwijtbaarheid en de bepaling van de hoogte van een boete (het evenredigheidsbeginsel) besproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Witwassen in het Financieel-economisch strafrecht

Tijdens deze cursus worden alle facetten van witwassen uitgebreid behandeld. De cursus is gericht op advocaten, officieren van justitie, (bijzondere) opsporingsambtenaren, handhavers, toezichthouders, rechters, dienstverleners, beleidsmakers en compliance professionals die zich willen verdiepen in het materiële recht van witwassen en de toepassing ervan in de praktijk. Het fenomeen witwassen is tegenwoordig niet meer uit het Nederlandse strafrecht weg te denken. Sinds de invoering in 2001 hebben de strafbaarstellingen van witwassen een hoge vlucht genomen. Mede als gevolg van het zeer ruime toepassingsbereik en het voortdurende karakter van het delict, vormen de strafbaarstellingen een belangrijk middel in de bestrijding van crimineel vermogen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Europees Openbaar Ministerie (EOM)

Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is eind 2020 van start gegaan. Het EOM fungeert als onafhankelijk vervolgingsorgaan van de Europese Unie dat strafbare feiten, die ten koste van de EU-begroting gaan, onderzoeken, vervolgen en verdachten de nationale strafrechter brengen. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de achtergrond, de inrichting en taken van het EOM en de betekenis daarvan voor personen en ondernemingen die verdacht worden van strafbare feiten die binnen de bevoegdheid van het EOM vallen.

Read More
Print Friendly and PDF ^