Af­de­ling be­stuurs­recht­spraak nu­an­ceert recht­spraak over het be­grip 'over­tre­der' en sluit voortaan aan bij het strafrecht

Bij de uitleg van het begrip ‘overtreder’ in rechtszaken over bestuurlijke boetes, bestuursdwang- of dwangsombesluiten sluit de Afdeling bestuursrechtspraak voortaan aan bij de uitleg die in het strafrecht aan het begrip ‘functioneel daderschap’ wordt gegeven. Dit geldt zowel voor zaken waarin de overtreder een natuurlijk persoon is als voor zaken waarin de overtreder een rechtspersoon is. De Afdeling bestuursrechtspraak nuanceert hiermee haar rechtspraak en volgt op dit punt de zogenoemde conclusie die staatsraad advocaat-generaal Wattel eerder over dit onderwerp uitbracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Jaarverslag Landelijk Bureau Bibob 2022: kwaliteit adviezen LBB kan beter

Het aantal adviesaanvragen bij het LBB nam sterk af in 2022. Dat blijkt uit het Jaarverslag Landelijk Bureau Bibob 2022. Navraag bij bestuursorganen leerde dat in de coronaperiode er minder vergunningen en dergelijke zijn aangevraagd. Daardoor zijn er minder Bibob-onderzoeken gestart. Ook was er voor bestuursorganen minder informatie voorhanden bij samenwerkingspartners, omdat deze door corona hun werkzaamheden hadden beperkt of anders hadden ingericht. Een andere belangrijke ontwikkeling in 2022 was de inwerkingtreding van de tweede tranche van de Wet Bibob en daarmee ook het Bibob-register.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ongebruikelijke transactie gebruikt in boeteprocedure tegen Wwft-instelling: strijd met nemo tenetor?

Rechtbank Rotterdam 20 april 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:3301

Een handelaar in sieraden en horloges heeft meerdere ongebruikelijke transacties gemeld bij de FIU-Nederland. Tijdens een controle op de naleving van de Wwft-verplichting concludeert het Bureau Toezicht Wwft op basis van de gedane meldingen aan de FIU en interne audits die de handelaar door een accountantskantoor heeft laten uitvoeren, dat niet altijd het cliëntenonderzoek is verricht en dat de meldingen niet tijdig (binnen twee weken) zijn gedaan. Bij vijftien transacties zou achttien keer de Wwft zijn overtreden. Bij besluit van 27 november 2020 is aan het bedrijf, eiseres, een bestuurlijke boete van € 100.000 opgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is het intrekken van een doctorsgraad wegens fraude een ‘criminal charge’?

Rechtbank Gelderland 13 april 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:2068

Van een straf is geen sprake, er is namelijk geen leedtoevoeging beoogd. "De rechtbank kan het college volgen in zijn standpunt dat door eisers proefschrift het vertrouwen in de wetenschap is aangetast en dat het bestreden besluit is bedoeld om dat vertrouwen te herstellen." Het plegen van wetenschapsfraude (vervalsen van onderzoeksgegevens) is verder geen schending van het gestelde bij of krachtens een wettelijk voorschrift - in ieder geval niet van een voorschrift dat het College voor Promoties van de Universiteit Wageningen kan handhaven. De Algemene wet bestuursrecht definieert een 'bestuurlijke sanctie' als iets wat volgt op een overtreding van een wettelijk voorschrift. Er is in dit geval dus geen sprake van een bestuurlijke sanctie. Omdat er geen sprake is van een bestuurlijke sanctie, is titel 5.1 van de Awb niet van toepassing in dit geval. Daarom is artikel 5:4 Awb (geen sanctie zonder bevoegdheid daartoe en geen sanctie zonder voorafgaande verbod), niet van toepassing.
Het was daarom niet vereist dat vooraf duidelijk was voor de doctor dat bij wetenschapsfraude de doctorsgraad ingetrokken zou kunnen worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Wet open overheid en het straf(proces)recht: op gespannen voet?

Een jaar geleden trad de Wet open overheid (Woo) in werking. Met de komst van de Woo is beoogd de overheid (nog) transparanter te maken en overheidsinformatie die berust bij bestuursorganen (nog) toegankelijker. Tot die bestuursorganen behoort eveneens de Minister van Justitie en Veiligheid. Onder de Minister valt onder meer het openbaar ministerie. Journalisten en betrokkenen verzoeken steeds vaker om openbaarmaking van informatie die het openbaar ministerie heeft vergaard in het kader van strafrechtelijke onderzoeken. En dat, terwijl deze strafrechtelijke informatie vaak zeer gevoelige gegevens betreft die de betrokken individuen of entiteiten bij openbaarmaking grote schade kunnen berokkenen.

Read More
Print Friendly and PDF ^