Veroordeling voor feitelijk leiddinggeven aan bedrieglijke bankbreuk

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 7 juni 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:1870

Het gerechtshof veroordeelt de verdachte ter zake van het feitelijk leiddinggeven aan bedrieglijke bankbreuk door twee hotels en het niet voldoen aan de op hem als (middellijk) bestuurder van deze hotels rustende verplichting om de curatoren in de faillissementen de gevraagde inlichtingen te verschaffen. In de periode voorafgaand aan de faillissementen heeft de verdachte telkens geldbedragen en kunstwerken aan de boedel van beide hotels onttrokken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM Jaarbericht 2022: Cijfers over cyber, witwassen, fraude & milieu

Op 10 mei 2023 is het OM Jaarbericht 2022 gepubliceerd. Wij hebben een blik geworpen op de cijfers met betrekking tot financieel-economisch strafrecht. Wat laten die zien?

  • Wat opvalt is dat het totaal aantal veroordelingen voor fraude en milieudelicten sterk is afgenomen ten opzichte van 2020. De hoogte van de opgelegde straffen voor die veroordelingen is redelijk gelijk gebleven.

  • Ten aanzien van milieustrafzaken anticiperen het OM en de rechtspraak op een toename van het aantal strafzaken.

  • Waar er van 2020 naar 2021 een forse toename was van het aantal “ingestroomde” strafzaken tegen rechtspersonen, is dat aantal in 2022 weer even hard afgenomen.

  • Artikel 12 Sv beklagprocedure: duidelijke toename van het aantal ingestelde procedures, met de grootste sprong van 2021 naar 2022.

  • Het gebruik van de strafbeschikking als instrument is de laatste jaren toegenomen, terwijl de transactie drastisch is afgenomen. Van 5.600 in 2018 naar nog maar 1.800 in 2022.

  • Hoewel ontnemen (‘afpakken’) een belangrijk speerpunt is, laten de cijfers geen rooskleurig beeld zien. Zo is het aantal ingestelde ontnemingsvorderingen is sinds 2018 gehalveerd.

  • Binnen de projectmatige en integrale aanpak van corruptie, wordt gefocust op onderwerpen zoals corruptie in relatie tot zware georganiseerde criminaliteit (LP) en de medische sector (FP).

  • Het aantal onderzoeken naar schending van sanctieregelgeving is ‘duidelijk toegenomen’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rb herhaalt: enkele niet voldoen aan administratieplicht is niet zonder meer toereikend als bewijs voor ‘bedrieglijke verkorting’

Rechtbank Gelderland 18 april 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:2262

De rechtbank overweegt dat om tot een veroordeling van het primair ten laste te kunnen komen niet alleen wettig en overtuigend bewezen moet worden dat verdachte een slechte of zelfs geen administratie heeft gevoerd, maar ook dat dit plaats vond ter bedrieglijke verkorting van schuldeisersrechten. Volgens vaste rechtspraak van de Hoge Raad op dit inmiddels gewijzigde wetsartikel impliceert dit dat ten minste de aanmerkelijke kans werd aanvaard op benadeling van schuldeisers en dat tijdens de verweten gedraging het vooruitzicht van faillissement moest bestaan. Het enkele niet voldoen aan de administratieplicht is volgens de jurisprudentie niet zonder meer toereikend als bewijs voor ‘bedrieglijke verkorting’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG: document is niet pas in de bedrijfsadministratie opgenomen wanneer deze aan de Belastingdienst is verstrekt

Parket bij de Hoge Raad 18 april 2023, ECLI:NL:PHR:2023:405

Het middel steunt op de gedachte dat een document pas in de bedrijfsadministratie is opgenomen wanneer deze aan de Belastingdienst is verstrekt. Een dergelijke opvatting vindt echter geen steun in het recht. Een bedrijfsadministratie is immers niet meer dan een samenstel van geschriften met bewijsbestemming, ter zake van de daarin opgenomen gegevens. Het moment waarop dergelijke stukken aan de Belastingdienst worden verstrekt in het kader van een boekenonderzoek is in zoverre niet relevant.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Man uit Cuijk veroordeeld voor niet voldoen aan administratieplicht

Rechtbank Gelderland 18 april 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:2262

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Cuijk voor het niet bewaren en overhandigen van de administratie van de BV aan de curator. De man moet hiervoor een geldboete van 2.500 euro betalen. De man werd in juni 2015 benoemd tot bestuurder van het bedrijf. Op 22 september 2015 verklaarde de rechtbank het bedrijf failliet. De curator verzocht de man om ter afwikkeling van het faillissement aan haar de boekhouding te overhandigen. Dit liet de man na. 

Read More
Print Friendly and PDF ^