Hoe crisiswetgeving, parlementaire beschaving en het luisterend oor van een honderdjarige dienstig zijn aan de aanpak van crises

Wanneer zich een opstapeling van crises voordoet, dan leert de rechtshistorie dat bijzondere wetgeving enige orde in de bestrijding kan aanbrengen. Desnoods met via het (bijzonder) strafrecht af te dwingen gedragingen, waarbij een verdachte nog immer het luisterend oor van de (politie)rechter tegemoet kan zien. Daartegenover mag misschien ook wel de vraag worden gesteld of het woord crisis niet te snel in de mond wordt genomen. Toegegeven, er zijn op dit moment nog al wat stevige uitdagingen in de samenleving, maar er blijft nog wel een vraag hangen. Mag per ‘crisis’ (naar de gangbare betekenis) wel worden gesproken van een ‘zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord is geraakt’? De vraag stellen, is hem beantwoorden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Prokuratuur en magistratuur

Ruim een jaar geleden heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een arrest gewezen dat belangrijke gevolgen heeft en zal hebben voor de Nederlandse strafrechtspraktijk. Dit zogenoemde Prokuratuur-arrest kan worden geplaatst in een bredere tendens, waarin de niet-onafhankelijke positie van het Nederlandse OM ertoe leidt dat de (zelfstandige) toepassing van bepaalde bevoegdheden niet (meer) toelaatbaar wordt geacht. Grofweg zijn er dan twee oplossingsrichtingen denkbaar. Enerzijds kan worden gedacht aan een meer onafhankelijke positionering van het OM binnen het Nederlandse stelsel. Anderzijds kan de bevoegdheidsuitoefening door het OM in meer gevallen onderworpen worden aan een (voorafgaande) rechterlijke toets.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Duidelijkheid over de rol van de advocaat als onderzoeker

De Raad van Discipline heeft een uitspraak gewezen over de rol van de advocaat als feitenonderzoeker. De tuchtrechter erkent daarin de plaats van feitenonderzoek door advocaten, maar stelt hieraan voor bepaalde onderzoeken terechte grenzen. In het geval van een rapport door een onafhankelijk advocaat-onderzoeker dat extern wordt gebruikt gelden er namelijk ‘zware eisen’, aldus de tuchtrechter. De uitspraak laat ook enkele bestaande vragen onbeantwoord en roept nieuwe vragen op. Deze annotatie bespreekt enkele van die vragen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De spoedbevriezing: juridische fictie versus bancaire praktijk

In het conceptwetsvoorstel Versterking ondermijnende criminaliteit II wordt een nieuwe bevoegdheid voor de FIE geïntroduceerd. De FIE krijgt de mogelijkheid om een financiële transactie te bevriezen. In dit artikel wordt onderzocht of deze nieuwe bevoegdheid past binnen de werking van het bancaire stelsel en hoe effectief deze wijziging in de praktijk zal zijn. Ook de reikwijdte van de strafrechtelijke en civielrechtelijke vrijwaring komen aan bod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kroniek ondernemingsstrafrecht

Het nieuws in het eerste halfjaar van 2022 werd gedomineerd door de afzwakking en vervolgens de afschaffing van de maatregelen rondom de Covid 19-pandemie, de (gevolgen van de) oorlog in Oekraïne en de boerenprotesten tegen de maatregelen die uit het stikstofbeleid van de overheid voort kunnen komen. Verder trad begin dit jaar een nieuw kabinet aan dat een coalitieakkoord presenteerde met voor het strafrecht ambitieuze plannen. Met forse investeringen in de strafrechtketen dient het justitieschip weer vlot getrokken te worden. Politie, rechtspraak en justitie kunnen op stevige financiële ­injecties rekenen, terwijl afzonderlijk gelden zijn vrijgemaakt voor de strijd tegen de ondermijning, voor de versterking van de sociale advocatuur en voor de implementatie van het nieuwe Wetboek van Strafvordering.

Read More
Print Friendly and PDF ^