Toezichthouders maken richtlijn voor kledingindustrie voor gebruik materialenindex bij marketing

De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Noorse consumentenautoriteit NCA hebben samen een richtlijn opgesteld voor de manier waarop de kledingindustrie de Higg Material Sustainability Index (Higg MSI) kan gebruiken in hun communicatie over duurzaamheidsclaims naar de klant. Grote kledingmerken gebruiken de Higg materialenindex - als onderbouwing voor hun duurzaamheidsclaims over materialen. Maar de gegevens uit de Higg index over de gebruikte materialen kunnen zonder toelichting voor consumenten onduidelijk en al snel misleidend zijn. In de richtlijnen hebben de toezichthouders aanbevelingen gedaan ter verbetering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Commissie zet stappen om met dwangarbeid vervaardigde producten van EU-markt te weren

De Commissie heeft op 14 september voorgesteld om met dwangarbeid vervaardigde producten te verbieden op de EU-markt. Het voorstel heeft betrekking op alle producten — te weten in de EU vervaardigde producten voor binnenlands verbruik en uitvoer, evenals ingevoerde goederen, zonder dat het daarbij op specifieke ondernemingen of bedrijfstakken is gericht. Deze alomvattende aanpak is belangrijk omdat naar schatting 27,6 miljoen mensen dwangarbeid verrichten, in veel bedrijfstakken en op elk continent. Het merendeel van de dwangarbeid vindt plaats in de particuliere economie, maar dwangarbeid wordt deels ook door staten opgelegd. Het voorstel bouwt voort op internationaal overeengekomen definities en normen en onderstreept het belang van nauwe samenwerking met mondiale partners. De nationale autoriteiten zullen met dwangarbeid vervaardigde producten uit de EU-markt kunnen nemen. De douaneautoriteiten van de EU zullen met dwangarbeid vervaardigde producten aan de EU-grenzen identificeren en tegenhouden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie presenteert wetgevingsvoorstel om met dwangarbeid vervaardigde producten van de EU-markt te weren

De Europese Commissie presenteert een wetgevingsvoorstel om met dwangarbeid vervaardigde producten van de EU-markt te weren. Het voorstel voorziet in een verbod op het op de EU-markt brengen en aanbieden van producten die met dwangarbeid, waaronder gedwongen kinderarbeid, zijn vervaardigd. De uitvoer uit de EU van dergelijke producten is ook verboden. Nationale autoriteiten in de lidstaten zullen het verbod toepassen door middel van een robuust en risicogebaseerd handhavingskader. Het wetgevingsvoorstel sluit aan bij de toezegging van voorzitter Von der Leyen in de toespraak over de Staat van de Unie van 2021. De EU bevordert waardig werk in alle sectoren en op alle beleidsterreinen op basis van een alomvattende aanpak gericht op werknemers op de binnenlandse markten, in derde landen en in de wereldwijde toeleveringsketens. Dit omvat fundamentele arbeidsnormen zoals de uitbanning van dwangarbeid.

Read More
, , , , ,
Print Friendly and PDF ^

Het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn inzake passende zorgvuldigheid op het gebied van duurzaamheid: een kritische verkenning

In het voorjaar van 2021 besprak de auteur reeds de aankondiging van de Europese Commissie om met een voorstel voor een richtlijn op het gebied van duurzame corporate governance te komen. Met de nodige vertraging is dit voorstel op 23 februari 2022 gepresenteerd, nu met een nieuwe naam: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, of in het Nederlands: de richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid. Hoewel het voorstel op punten afwijkt van de in het voorgaande artikel besproken verwachtingen, blijft de kern van het eerdere betoog staan: de consequenties van deze richtlijn laten zich nauwelijks overschatten, nu zij grote ondernemingen verplichten een voortdurende due diligence uit te voeren op het gebied van milieu en mensenrechten, waarvan de naleving door bestuurders en commissarissen zal moeten worden gemonitord.

Read More
Print Friendly and PDF ^

From Integrity- to ESG-Due Diligence

The new requirements to perform ESG Due Diligence and report on impact of sustainability issues, will pose challenges for organisations, but also for compliance officers. The new regulations will lead to a shift in focus on financial performance to a broader management agenda, where ESG becomes of strategic importance. The many puzzling questions for the board room, where the company's values, business principles and code of conduct are put to the test, will have a serious impact on the compliance function.

Read More
Print Friendly and PDF ^