Raad voor de rechtspraak: Handhaving bij wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen is te onduidelijk

‘Maak beter duidelijk waarom naast het opleggen van bestuurlijke boetes, het ook nodig is om strafrechtelijk te handhaven om schendingen van mensenrechten en vervuiling van het milieu bij Nederlandse internationale ondernemingen tegen te gaan.’ Dat stelt de Raad voor de rechtspraak in een gepubliceerd wetgevingsadvies over het initiatiefwetsvoorstel duurzaam en verantwoord internationaal ondernemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Overzicht stand van zaken duurzaamheidsverslaggeving

De ontwikkelingen rond duurzaamheidsverslaggeving gaan erg snel, vooral binnen de EU. Vorig jaar is in dit tijdschrift (TvJ 2021/3) ingegaan op het voorstel van de Europese Commissie voor een EU richtlijn duurzaamheidsrapportages. Sindsdien is het bijzonder snel gegaan, zeker naar Europese wetgevingsbegrippen,. De definitieve EU richtlijn duurzaamheidsrapportages (EU Corporate Sustainability Reporting Directive; EU CSRD) verschijnt eind 2022 en vervolgens zal binnen 18 maanden de implementatie daarvan in de nationale wetgeving van de lidstaten moeten plaatsvinden. Dit omdat deze nieuwe wetgeving al vanaf verslagjaar 2024 in werking zal gaan treden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Passende zorgvuldigheid in internationale handelsketens

Deze bijdrage bespreekt de voorgestelde Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDD) en de mogelijke effecten op het Nederlandse vennootschapsrechtelijke kader. Vanuit rechtseconomisch perspectief wordt beargumenteerd dat de passende zorgvuldigheidsverplichtingen en de bijbehorende civielrechtelijke aansprakelijkheid ertoe kunnen leiden dat negatieve externe effecten worden geïnternaliseerd. De CSDD brengt naar verwachting verandering in de manier waarop moedermaatschappijen hun concerns inrichten en het voorrecht van beperkte aansprakelijkheid gebruiken. De huidige knelpunten en onduidelijkheden binnen de voorgestelde richtlijn, inclusief de betekenis van het begrip ‘onderneming’, moeten wel worden geadresseerd in het verdere verloop van het Europese wetgevingsproces voor een optimale werking van de CSDD.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Urgenda case affects private companies

The judgment in the Shell case suggests that companies should comply with the targets in the Paris Climate Agreement. The case possibly sets a new, climate-friendly precedent in corporate law

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Europese toezichtautoriteiten publiceren een uitvraag over greenwashing

In 2021 publiceerde de Europese Commissie haar strategie voor het financieren van de transitie naar een duurzame economie. Hierin staat o.a. dat de Europese toezichtautoriteiten (ESMA, EBA, EIOPA) de risico’s op groenwassen moeten monitoren, zodat de Commissie kan beoordelen of het toezicht en beleid op groenwassen voldoende is.

Read More
Print Friendly and PDF ^