Cursus Handhaving van de Omgevingswet

Per 1 januari 2022 treedt de nieuwe Omgevingswet en daaruit voortvloeiende regelgeving in werking. De nieuwe Omgevingswet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarmee vormt de wet de basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Voor de uitvoering in de praktijk zijn verschillende instrumenten in de wet opgenomen. Tijdens deze cursus staat de handhaving van de nieuwe Omgevingswet centraal. Deze tweedaagse cursus bestaat uit twee delen: de bestuursrechtelijke en de strafrechtelijke handhaving van de wet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Wwft voor Advocaten

Tijdens deze cursus zal worden ingegaan op de toepasselijkheid van de Wwft voor advocaten, de verplichtingen die de wet aan instellingen oplegt, de meldingsplicht in verhouding tot de geheimhoudingsplicht en de wijzigingen die worden doorgevoerd bij de implementatie van de 4e en 5e Anti-Witwasrichtlijn. Deelnemers worden bijgepraat over de trends in handhaving en toekomstige ontwikkelingen. Er worden bovendien handvatten aangereikt voor de implementatie van de regelgeving in de praktijk. Deze cursus kent een praktische insteek met ruimte voor vragen en het voorleggen van casussen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Getuigenverhoren in Strafzaken

Tijdens deze cursus komt zowel de theorie als de praktijk rondom getuigenverhoren aan bod. Deze cursus geeft, naast het relevant wettelijk kader, tips en tricks voor bij het toegewezen krijgen van getuigen alsmede het getuigenverhoor zelf. De meest relevante jurisprudentie van zowel de Hoge Raad als het Europese Hof voor de Rechten op het gebied van het horen van getuigen in de verschillende fasen van het strafproces wordt belicht. Tot slot wordt inzicht geboden op gebied van verhoormethoden en -technieken, gebruikswaarde en betrouwbaarheid van getuigenverklaringen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Wet openbaarheid van bestuur in een strafrechtelijke context

De Wob en de toepassing ervan staan in de belangstelling. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op het snijvlak van de Wob en het strafrecht. Daar waar de overheid is betrokken, spelen (mogelijke) vraagstukken van openbaarheid van informatie die daar berust. De Wet openbaarheid van bestuur speelt daar een belangrijke rol. Soms als dreiging, soms als kans. Ook meer bijzondere wetgeving, zoals de Instellingswet ACM, de Wft, Jeugdwet etc. geven kaders waar kennis van moet worden genomen. Deze wetten geven immers veelal een openbaarheidsregeling die soms geheel of gedeeltelijke voorgaat op de Wob. Dergelijke regelingen komen geregeld terug in het (bijzondere) strafrecht. Te meer nu het fenomeen actieve openbaarmaking in de vorm van 'naming and shaming' vaak als aanvullend instrument door de toezichthouder wordt ingezet, naast het handelen in de handhavingssfeer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Update Europese rechtspraak

Tijdens deze update wordt de meest in het oog springende jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) van het afgelopen jaar besproken. Daarbij komt tevens de relevantie van deze uitspraken voor de (strafrechts)praktijk aan bod.

Read More
Print Friendly and PDF ^