Cursus Strafrecht in de (Bermuda) driehoek: EU recht van A-Z voor de strafrechtspraktijk

De strafrechtspraktijk gaat interessante tijden tegemoet. Anders dan in andere rechtsgebieden zijn we in het strafrecht nog niet zo gewend aan rechtstreekse werking van richtlijnen en bemoeienis van het EU Hof van Justitie bij de interpretatie ervan. Met ingang van 1 december 2014 heeft het Hof van Justitie echter volledige jurisdictie gekregen over EU-regelgeving op strafrechtelijk gebied. Op 1 juni 2021 is het Europees Openbaar Ministerie (EOM) van start gegaan. Daardoor spelen het EU recht en het HvJ EU een steeds belangrijker rol in het strafrecht. Ook als het om de ontwikkeling van strafprocessuele waarborgen gaat, een gebied waar voorheen vooral het EHRM de scepter zwaaide.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Kwartaal Update Straf(proces)recht

Het Nederlandse strafrecht is continue in beweging. Deze cursus is een essentiële opfrisser voor iedereen die zich met het strafrecht bezighoudt. Deelnemers krijgen een volwaardig overzicht van actuele (praktijkgerichte) ontwikkelingen in het strafrecht. In een dag wordt een compleet beeld geschetst van recente gebeurtenissen en verschuivingen op het terrein van wetgeving, rechtspraak en literatuur. Welke wetten en regels maakten hun entree? Wat is de meest kenmerkende rechtspraak? Welke inzichten en beschouwingen kwamen naar boven in de vakliteratuur?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Bestuurlijke Boete III: Hoogte van de boete (verwijtbaarheid & evenredigheid)

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiële toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel bestuursorganen de mogelijkheid hebben om boetes op te leggen en dat burgers, bedrijven en overheden met boetes te maken (kunnen) krijgen. Deze cursus ziet op de hoogte van de boete. Daarin worden de verwijtbaarheid en de bepaling van de hoogte van een boete (het evenredigheidsbeginsel) besproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Reputatiemanagement en crisiscommunicatie in fraude- en corruptiezaken

Een organisatie kan (onverwacht) te maken krijgen met negatieve publiciteit. Op zo’n moment is tijdige en adequate communicatie van groot belang. De goede naam en reputatie van de organisatie staan immers op het spel. Tijdens deze training leren deelnemers je hoe je je voorbereidt op een crisis en adequaat reageert met snelle en effectieve communicatie. Daarbij worden stakeholders in kaart gebracht en komt aan bod hoe je de juiste boodschap overbrengt en welke (sociale) media en middelen je op welk moment inzet. De cursus wordt afgesloten met de simulatie van een incident, waarop de deelnemers (in groepsvorm) dienen te reageren op basis van de handvatten die hen tijdens de dag zijn aangereikt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Witwassen in het Financieel-economisch strafrecht

Tijdens deze cursus worden alle facetten van witwassen uitgebreid behandeld. De cursus is gericht op advocaten, officieren van justitie, (bijzondere) opsporingsambtenaren, handhavers, toezichthouders, rechters, dienstverleners, beleidsmakers en compliance professionals die zich willen verdiepen in het materiële recht van witwassen en de toepassing ervan in de praktijk. Het fenomeen witwassen is tegenwoordig niet meer uit het Nederlandse strafrecht weg te denken. Sinds de invoering in 2001 hebben de strafbaarstellingen van witwassen een hoge vlucht genomen. Mede als gevolg van het zeer ruime toepassingsbereik en het voortdurende karakter van het delict, vormen de strafbaarstellingen een belangrijk middel in de bestrijding van crimineel vermogen.

Read More
Print Friendly and PDF ^