Cursus Schikken in binnen- en buitenland

Het schikken, transigeren, of anderszins buitengerechtelijk afdoen van grote fraudezaken en andere zaken van financieel-economische aard geniet al lange tijd bijzondere aandacht. Opsporingsautoriteiten in binnen- en buitenland, waaronder het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland, wenden deze manier van afdoening geregeld aan als manier om dergelijke – vaak omvangrijke – zaken af te doen. Nederlandse voorbeelden zjin de recordovereenkomsten in de zaken Rabobank (LIBOR/EURIBOR-fraude), SBM Offshore en de transacties die zijn overeengekomen met VimpelCom en Telia in het kader van omkoping bij toetreding tot de Oezbeekse telecommarkt. Later zijn daar de transacties met ING , ABN AMRO en die met de dochterbedrijven van SHV bijgekomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Startinformatie in het strafproces

Voor de strafadvocaat, rechter-commissaris en zittingsrechter is het vaak niet eenvoudig om zicht te krijgen op de informatie die ten grondslag ligt aan de start van een strafrechtelijk onderzoek. Hoe deze informatie is verkregen en of het om betrouwbare informatie gaat blijft veelal onduidelijk. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als de startinformatie afkomstig is van het TCI, de AIVD, buitenlandse opsporingsdiensten (zoals de DEA) en natuurlijk bij de anonieme meldingen van MMA. Bij de startinformatie afkomstig van andere overheidsdiensten (zoals de Belastingdienst of het UWV) spelen weer hele andere aspecten een rol, waaronder met name mogelijke privacyschendingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Kwartaal Update Straf(proces)recht

Het Nederlandse strafrecht is continue in beweging. Deze cursus is een essentiële opfrisser voor iedereen die zich met het strafrecht bezighoudt. Deelnemers krijgen een volwaardig overzicht van actuele (praktijkgerichte) ontwikkelingen in het strafrecht. In een dag wordt een compleet beeld geschetst van recente gebeurtenissen en verschuivingen op het terrein van wetgeving, rechtspraak en literatuur. Welke wetten en regels maakten hun entree? Wat is de meest kenmerkende rechtspraak? Welke inzichten en beschouwingen kwamen naar boven in de vakliteratuur?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Verschoningsrecht

Tijdens deze cursus wordt allereerst ingezoomd op het juridisch kader zoals dat nu geldt: waarom is het verschoningsrecht van belang, wat valt er wel en niet onder en welke uitzonderingen zijn er. Vervolgens zal worden stilgestaan bij de wijze waarop in strafrechtelijke onderzoeken met het verschoningsrecht wordt omgegaan bij de toepassing van opsporingsbevoegdheden en dwangmiddelen. Ook zal aandacht worden besteed aan recente relevante jurisprudentie en toekomstige ontwikkelingen (waaronder de relevante bepalingen in het voorstel voor de Modernisering Wetboek van Strafvordering). Tot slot zal specifiek worden ingegaan op de beperkingen van de geheimhoudingsplicht die voortvloeien uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en het verschoningsrecht van de advocaat bij het verrichten van intern onderzoek.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Wet bescherming klokkenluiders

Tijdens deze cursus wordt de inhoud van de Wet bescherming klokkenluiders besproken. Daarbij wordt stilgestaan bij alle nieuwe verplichtingen voor organisaties, zowel in de private als publieke sector. Hierbij worden ook de uitdagingen die daarbij komen kijken aangestipt. Ook komen de verplichtingen voor de zogenaamde bevoegde autoriteiten aan bod. Als laatste wordt ingegaan op het Huis voor Klokkenluiders en wat er aan die zijde wijzigt met de komst van de nieuwe wet.

Read More
Print Friendly and PDF ^