Zaak-Jansen Steur leidt tot roep om zwarte lijst

Hoe is het mogelijk dat neuroloog Jansen Steur gewoon in Duitsland weer aan de slag ging, terwijl hij gedwongen was om zich in Nederland uit te schrijven? Minister Schippers (Volksgezondheid) is het met de Kamer eens dat er een Europese zwarte lijst zou moeten komen, maar het is nog onduidelijk of die er komt.

In 2009 werd openbaar dat neuroloog Jansen Steur van het Medisch Spectrum Twente grote fouten had gemaakt, bijvoorbeeld door verkeerde diagnoses te stellen. De inspectie heeft met hem afgesproken dat hij zich vrijwillig zou uitschrijven als arts uit het Nederlandse register. Terwijl er nu een strafzaak tegen hem loopt, is gebleken dat hij gewoon weer aan de slag is gegaan in Duitsland.

"Onthutsend en beschamend", vindt Bruins Slot (CDA) de gang van zaken. Wat moet je nog meer doen om een tuchtmaatregel opgelegd te krijgen?, vraagt Klever (PVV) zich af. Van Gerven (SP) spreekt over "een medische boef die een spoor van ellende heeft achtergelaten". De publieke verontwaardiging is terecht, stelt Van Veen (VVD). Bouwmeester (PvdA) vindt dat iedereen de getroffen patiënten "in de kou heeft laten staan". Het is positief dat door deze zaak het toezicht in de medische sector tegen het licht wordt gehouden, stelt Dijkstra (D66).

Zwarte lijst 

Alle woordvoerders willen dat er een Europese lijst met geschorste artsen komt, zodat ziekenhuizen kunnen zien welke artsen in andere landen niet meer mogen werken. Maar het blijkt lastig om hierover binnen de EU afspraken te maken, antwoordt de minister: Europese molens malen langzaam. Probeer dan in ieder geval snel bilaterale afspraken te maken met omringende landen over de uitwisseling van gegevens, bepleiten Van Gerven en Bruins Slot. Daar wordt al over gesproken met Groot-Brittannië en de Scandinavische landen, zegt Schippers.

Deals 

Waarom heeft de inspectie ervoor gekozen een deal te sluiten met Jansen Steur, zodat hij een tuchtzaak ontliep door zich vrijwillig uit te schrijven als arts? Dit was de snelste manier om hem te laten stoppen met werken, antwoordt de minister, en dergelijke afspraken werden destijds tien tot twintig keer per jaar gemaakt. Achteraf gezien was dit volgens haar fout. Nu is namelijk onvoldoende duidelijk, ook voor buitenlandse ziekenhuizen, welke artsen niet meer in Nederlandmogen werken. Schippers zal de inspectie vragen om te achterhalen met welke artsen in het verleden een deal is gesloten.

Cultuur 

"De ramen in ziekenhuizen moeten open." Bruins Slot bepleit een andere mentaliteit in de medische wereld waardoor het normaal wordt om elkaar aan te spreken op fouten en verkeerd gedrag. Zonder cultuurverandering heeft nieuwe wetgeving weinig zin, vindt ook Bouwmeester. De mensen die in ziekenhuizen werken, betoogt de minister, moeten zelf die verandering bewerkstelligen. Verplichte intercollegiale toetsing kan daaraan bijdragen, denkt Dijkstra. Dat geldt ook voor het verantwoordelijk maken van een lid van de raad van bestuur voor de kwaliteit, denkt Schippers.

Bron: Tweede Kamer

Print Friendly and PDF ^

Inspectie stapt vaker naar tuchtrechter

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is in 2012 veel vaker naar de tuchtrechter gestapt dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit het jaarverslag van de tuchtcolleges over 2012.

De inspectie meldde 38 van de 1572 binnengekomen klachten aan bij de regionale tuchtcolleges. Dat is ongeveer drie keer zoveel als de twee jaren daarvoor.

Lees verder:

Print Friendly and PDF ^

Meer aandacht bestrijding zorgfraude

Het bestrijden van zorgfraude heeft voor minister Schippers (VWS) grote prioriteit. In het ordedebat van 12 maart jl. heeft de Tweede Kamer verzocht om een schriftelijke reactie op berichtgeving over fouten in de jaarrekeningen van de ziekenhuizen, fouten in de jaarcijfers van de verzekeraars en het niet serieus nemen van bestrijding van zorgfraude door zorgverzekeraars.

In een brief aan de Tweede Kamer informeert de minister over de achtergrond van de recente berichtgeving en over de maatregelen die zijn genomen. Daarna wordt ingegaan op de ketenaanpak als het gaat om de controle, toezicht en fraudebestrijding in de zorgsector structureel te verbeteren.

Bron: Rijksoverheid

Print Friendly and PDF ^

Geen opzet lekken vertrouwelijke informatie IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg werd op 19 februari 2013 geconfronteerd met het feit dat RTL beschikte over een lijst met mogelijke medische fouten die van de inspectie zelf afkomstig was. Het betrof meldingen van mogelijke calamiteiten, gedaan door zorginstellingen, burgers, professionals werkzaam in de zorg en farmaceutische bedrijven.

Naar aanleiding hiervan deed het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar het IGZ onder valt, aangifte van schending van het ambtsgeheim. Hierop startte een onderzoek door de Rijksrecherche onder leiding van de officier van justitie van Openbaar Ministerie Midden-Nederland. Op basis van de resultaten van dit onderzoek komt het OM tot de conclusie dat er geen sprake is geweest van een strafbaar feit. Weliswaar is vertrouwelijke informatie door medewerkers van de IGZ doorgegeven aan een journalist van RTL, maar hierbij is geen sprake geweest van opzettelijk handelen.

Naar aanleiding van een verzoek van RTL in februari 2013 om informatie over medische hulpverlening bij publieksevenementen, is abusievelijk een lijst verstrekt waarop meer meldingen te achterhalen waren dan bedoeld waren te verstrekken. Het is niet mogelijk geweest deze gang van zaken te verifiëren bij de journalist.  Desondanks is op basis van de resultaten van het onderzoek voldoende aannemelijk dat dit de gang van zaken is geweest. Dit leidt tot de conclusie dat er weliswaar sprake is geweest van het doorgeven van vertrouwelijke informatie maar niet van opzettelijk strafbaar handelen daarbij. Het OM Midden-Nederland zal de zaak dan ook seponeren.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^