Beslissing onderzoekswensen Twentse neuroloog J.S.

Op 3 april 2013 vond bij de rechtbank Overijssel de tweede regiezitting plaats in de strafzaak tegen de Twentse neuroloog J.S. Samenvattend wordt J.S. onder meer verdacht van het opzettelijk stellen van onjuiste diagnoses bij patiënten. Daardoor zou één patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld.

Beslissing van de rechtbank

Tijdens de tweede regiezitting heeft de verdediging een 4-tal onderzoekswensen ingediend. De rechtbank heeft zich op 17 april uitgesproken over deze verzoeken. Lees hier de beslissingen en motivering.

Planning volgende regiezitting en inhoudelijke behandeling

De rechtbank zal overeenkomstig het verzoek van de officier van justitie binnen drie maanden een derde regiezitting plannen om de voortgang van de zaak te bewaken en de stand van het onderzoek te bespreken. De rechtbank streeft er naar om de inhoudelijke behandeling in november 2013 te laten plaatsvinden.

Bron: de Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^

Slachtofferbijeenkomst in zaak tegen voormalig chirurg van het Scheper Ziekenhuis

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft alle mensen die aangifte hebben gedaan tegen een voormalig chirurg van het Scheper Ziekenhuis te Emmen uitgenodigd voor een bijeenkomst waar een toelichting wordt gegeven op de uitkomsten van het onderzoek en de voortgang van de strafzaak. De bijeenkomst is op dinsdag 23 april.

Een paar dagen voorafgaand aan de bijeenkomst krijgen alle ex-patiënten een persoonlijke brief met een gemotiveerde beslissing ten aanzien van hun aangifte.

Tijdens de bijeenkomsten zullen de zaaksofficieren van justitie en vertegenwoordigers van de politie een toelichting geven op het onderzoek, de keuzes die daarin gemaakt zijn, de genomen vervolgingsbeslissingen en de voortgang van de strafzaak.

Voorgeschiedenis en verdenking

In januari 2010 is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen een voormalig chirurg van het Scheper Ziekenhuis. De chirurg wordt verdacht van het veroorzaken van dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Er zijn in totaal zeventien aangiften opgenomen. Zes aangiften zijn gedaan door nabestaanden van slachtoffers die zijn overleden en elf aangiften zijn afkomstig van slachtoffers die aangeven ernstig letsel te hebben overgehouden aan de maagoperatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onderzoeksteam van de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie. Daarnaast is veelvuldig contact geweest met het Expertisecentrum Medische Zaken van het Openbaar Ministerie (EMZ) in Rotterdam.

Het onderzoek naar het handelen van de chirurg heeft (onder meer) lang geduurd, omdat diverse medisch deskundigen zich over de situatie van de ex-patiënten hebben moeten buigen. Daarna moest de verdachte zelf diverse malen aanvullend gehoord worden.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^

Onderzoekswensen zaak Twentse neuroloog ingediend

Woensdag 3 april 2013 om 10.00 uur diende bij de rechtbank Overijssel in Almelo de tweede regiezitting in de zaak J.S., de neuroloog die er onder andere van wordt verdacht opzettelijk verkeerde diagnoses te hebben gesteld. De verdediging heeft een aantal onderzoekswensen ingediend. De rechtbank beslist op 17 april om 14.30 uur over deze verzoeken.

Onderzoekswensen

De advocaat van de verdachte wil een dertigtal getuigen en deskundigen (opnieuw) verhoren. Het gaat om onder andere medewerkers van het Medisch Spectrum Twente waar de neuroloog J.S. werkzaam was en oud-patiënten. Ook wil de advocaat dat twee deskundigen nader onderzoek doen. Het OM heeft zich op het standpunt gesteld dat een groot deel van deze verzoeken moet worden afgewezen. De rechtbank heeft vervolgens bekendgemaakt over twee weken te beslissen over de verzoeken. Een datum voor inhoudelijke behandeling wordt later bepaald. Deze datum is afhankelijk van het onderzoek dat nog moet worden uitgevoerd.

Lopend onderzoek

Naast de onderzoekswensen van de verdediging heeft het OM een toelichting gegeven op het lopende onderzoek. Onder andere over het niet vervolgen van de verdachte voor vermeende onterechte hersenoperaties. Zie ook het persbericht van het OM parket Rotterdam.

Bron: de Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^

Tweede regiezitting zaak Twentse ex-neuroloog

Woensdag 3 april dient bij de rechtbank Overijssel in Almelo de tweede regiezitting in de zaak J.S. Dat is de Twentse ex-neuroloog die er onder andere van wordt verdacht opzettelijk verkeerde diagnoses te hebben gesteld.

Op de regiezitting kunnen door de verdediging onderzoekswensen worden ingediend. De rechtbank beslist niet meteen over deze verzoeken maar maakt wel de datum bekend waarop de beslissing op de verzoeken bekend wordt gemaakt. Daarnaast krijgt de officier van justitie de gelegenheid de stand van zaken van het lopende onderzoek toe te lichten. Een datum voor inhoudelijke behandeling wordt later bepaald. Deze datum is afhankelijk van het onderzoek dat nog moet worden uitgevoerd door het Openbaar Ministerie of naar aanleiding van de onderzoekswensen.

Bron: de Rechtspraak 

Print Friendly and PDF ^

OM vindt geen strafbare feiten bij onderzoek naar hersenoperaties Twente

Het Expertisecentrum Medische Zaken (EMZ) van het Openbaar Ministerie heeft geen strafbare feiten gevonden in het oriënterend onderzoek naar hersenoperaties in het Medische Spectrum Twente (MST). Het EMZ startte het onderzoek na zes meldingen van mensen die dachten onterecht een hersenoperatie te hebben ondergaan. Ze waren naar een neurochirurg verwezen door de neuroloog van het MST waarnaar al een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Het MST maakte zelf in november bekend een onderzoek te hebben gedaan naar de neurochirurgische ingrepen. Naar aanleiding van die bekendmaking deed de heer Drost, die een groot aantal ex-patiënten van de neuroloog bijstaat, eind 2012 namens zes mensen een melding bij de politie Twente. Van vijf zaken was vrijwel meteen duidelijk dat zij niet tot nader onderzoek konden leiden, alleen al omdat ze verjaard waren.

Naar één melding is wel nader onderzoek gedaan. Daartoe zijn stukken opgevraagd bij onder andere het Medisch Spectrum Twente. Via de rechter-commissaris zijn deze stukken in beslag genomen en ter beschikking gesteld aan politie en justitie. Het nadere onderzoek heeft niet geleid tot aanwijzingen dat een strafbaar feit zou zijn gepleegd door de neuroloog of de neurochirurg. Het onderzoek naar de hersenoperaties is daarmee wat het OM betreft afgesloten.

Het interne onderzoek van het MST kwam naar buiten op de dag dat de zaak tegen de voormalige neuroloog uit Twente voor het eerst diende voor de rechtbank in Almelo. De officier van justitie zegde die dag toe naar de operaties te kijken als er melding van zou worden gedaan. Het onderzoek in die zaak loopt al sinds 2009. Medio 2011 heeft het EMZ, ondergebracht bij het arrondissementsparket in Rotterdam, het onderzoek in de complexe strafzaak naar de neuroloog overgenomen van het parket in Almelo. Ruim 40 mensen hebben gemeld verkeerd te zijn behandeld door de man. In 2012 kon het OM bekendmaken dat de neuroloog vervolgd wordt voor onder andere het opzettelijk benadelen van de gezondheid van negen patiënten, diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte.

Het OM heeft vrijdag de heer Drost, de rechtbank en de raadsman van de neuroloog op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek naar de hersenoperaties. Volgende week, op woensdag 3 april, is opnieuw een regiezitting voorzien voor de rechtbank in Almelo. Het OM heeft besloten nu de resultaten van dit onderzoek naar buiten te brengen zodat de strafzaak verder doorgang kan vinden.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^