Behandeling strafzaak Twentse ex-neuroloog

Op 4 november 2013 start bij de rechtbank Overijssel in Almelo de inhoudelijke behandeling van de zaak J.S. Dat is de Twentse ex-neuroloog die er onder andere van wordt verdacht opzettelijk verkeerde diagnoses te hebben gesteld. Er zijn meerdere zittingsdagen gepland in november en december. Het vonnis wordt verwacht in februari.

Planning

Voor de zaak zijn 12 zittingsdagen plus enkele uitloopdagen uitgetrokken. In de periode november-december behandelt de rechtbank alle feiten en zijn dagen gepland voor spreekrecht, behandeling van de persoonlijke omstandigheden, het pleidooi en het re- en dupliek. Ook worden op meerdere zittingsdagen deskundigen gehoord.

Bekijk hier de planning.

Bijwonen zitting

Alle zittingen zijn openbaar. Naast de zittingszaal is een aparte ruimte met videoverbinding beschikbaar. Het aantal zitplaatsen is echter beperkt. Degenen die direct betrokken zijn bij deze strafzaak, hebben voorrang bij de toedeling van zitplaatsen. Voor de pers is ook een aparte ruimte beschikbaar waar de zitting gevolgd kan worden. In de beschikbaar gestelde ruimtes is het niet toegestaan om te filmen of te fotograferen.

Bron: de Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^

Schippers boekt vooruitgang Europese ‘zwarte lijst’: Europa opener over disfunctionerende artsen

In EU-verband is afgesproken dat landen elkaar per 2015 actief gaan waarschuwen wanneer een medisch beroepsbeoefenaar een beroepsverbod of bevoegdheidsbeperkende maatregel opgelegd heeft gekregen in de lidstaat waar hij werkzaam is. Nederland heeft vooruitlopend daarop met een aantal landen bilaterale afspraken gemaakt om elkaar actief te informeren over disfunctionerende artsen en andere zorgverleners. Ook komen er bilaterale afspraken tussen Nederland en andere landen om maatregelen tegen artsen publiek te maken. Minister Edith Schippers (VWS) heeft zich tijdens een Europese Raad van ministers van Volksgezondheid in Vilnius (Litouwen) voor deze nieuwe stappen opnieuw sterk gemaakt.

Twee jaar geleden nam Schippers op een Europese ministerraad in Budapest het initiatief om binnen Europa gegevens over disfunctionerende artsen actief uit te wisselen. Omdat er binnen lidstaten zeer verschillend wordt omgegaan met openheid over tuchtmaatregelen - zo houdt in veel landen strenge privacyregelgeving transparantie tegen - besloot zij een tweesporenbeleid te gaan voeren. Aan de ene kant wil Schippers zoveel mogelijk in EU-verband regelen, aan de andere kant maakt zij bilateraal verdergaande afspraken met een aantal landen, die vergelijkbaar met Nederland tegen deze problematiek aankijken. Op beide terreinen is nu aanzienlijke vooruitgang geboekt. Nederland heeft hiertoe de afgelopen periode in Brussel actie ondernomen, daarnaast is Schippers onlangs langs geweest bij haar Britse collega Daniel Poulter en Duitse collega Daniel Bahr. In Vilnius sprak zij afgelopen dagen hierover ook nog met Ierland, België, Frankrijk en Zweden.

Tot nu toe werd in EU-verband alleen informatie over verkregen beroepskwalificaties uitgewisseld. Afgesproken is nu dat er per 2015 een actief waarschuwingsmechanisme komt. Dit houdt in dat de bevoegde autoriteiten (in Nederland het BIG-register) alle lidstaten en de Europese Commissie moeten waarschuwen wanneer er tegen een medisch beroepsbeoefenaar (zoals artsen en verpleegkundigen) een maatregel is genomen in de lidstaat waar hij werkzaam is. Op aandringen van Schippers geldt dit waarschuwingsmechanisme niet alleen voor deze beroepen, maar ook voor overige beroepen in de zorg, zoals fysiotherapeuten. Eveneens heeft Schippers bereikt dat er niet alleen waarschuwingen uitgaan bij volledige beroepsverboden (doorhalingen en schorsingen), maar ook bij lichtere maatregelen als gedeeltelijke ontzeggingen en bevoegdheidsbeperkende voorwaarden.

In de aanloop naar het van start gaan van het waarschuwingsmechanisme heeft Schippers afspraken gemaakt met landen als Engeland, Zweden, Finland, Luxemburg, Denemarken, Ierland en Noorwegen om elkaar meteen actief te waarschuwen wanneer er maatregelen tegen een medische beroepsbeoefenaar genomen zijn. Hiertoe is een netwerk opgericht van bevoegde autoriteiten die elkaar snel weten te vinden. Met landen met een federale structuur, zoals België en Duitsland, zijn specifieke afspraken gemaakt omdat de bevoegdheden bij de verschillende landsdelen liggen. Om de contacten te stroomlijnen hebben Duitsland en België inmiddels een federaal contactpunt ingesteld. België gaf tijdens het overleg in Vilnius aan intensief met Nederland te willen gaan samenwerken. En ook Frankrijk wil de problematiek gezamenlijk aanpakken.

Alle EU-landen ontvangen verder maandelijks een lijst met de Nederlandse tucht- en strafmaatregelen. Uiteindelijk is de bedoeling dat de beroepsbeperkende maatregelen zoveel mogelijk ook voor burgers inzichtelijk zijn. Hier liggen veel obstakels in de wet- en regelgeving in de verschillende EU-landen. Op de Nederlandse website van BIG-register wordt inmiddels gelinkt naar vergelijkbare informatie in bijvoorbeeld Engeland, Noorwegen en Denemarken. Deze week is de BIG-site ook in het Engels beschikbaar.

Bron: Rijksoverheid

Print Friendly and PDF ^

Rechtbank benoemt gedragsonderzoeker in zaak Twentse ex-neuroloog

Op 1 juli 2013 diende bij de rechtbank Overijssel in Almelo de derde zitting in de zaak van de Twentse ex-neuroloog J.S. Deze pro-forma zitting was voornamelijk bedoeld om de voortgang van de zaak te bewaken en de stand van het onderzoek te bespreken.

Verzoeken verdediging

De verdediging van de ex-neuroloog heeft tijdens de zitting een aantal verzoeken ingediend. De ex-neuroloog wil meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en heeft een forensisch psychiater voorgesteld om dit onderzoek uit te voeren. Het OM had geen bezwaar tegen deze deskundige en de rechtbank wees het verzoek toe.

De rechtbank wees ook het verzoek toe om een oud-commissaris van het Medisch Spectrum Twente als getuige te horen. Het horen van een andere getuige wees de rechtbank af. De verdediging vroeg verder nog om het horen van een getuige-deskundige op het gebied van verslaving bij medici. Dit verzoek is afgewezen omdat dit onderwerp naar verwachting voldoende aan de orde komt in het onderzoek van de psychiater.

Wijziging tenlastelegging

Het Openbaar Ministerie heeft een vordering wijziging tenlastelegging gedaan. Het ging met name om een nadere omschrijving van het gestelde letsel en de gevolgen daarvan. De verdediging had geen bezwaar. De rechtbank heeft de vordering wijziging tenlastelegging toegestaan.

Planning van het proces

Al eerder heeft de rechtbank het horen van getuigen door de rechter-commissaris toegestaan. Deze verhoren zijn ingepland tussen augustus en half oktober. De rechtbank streeft nog steeds naar een start van de inhoudelijke behandeling in november van dit jaar. De rechtbank gaat een zittingsplanning bespreken met de verdediging en het Openbaar Ministerie. Na de zomer wordt hierover nader bericht.

Bron: de Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^

Derde zitting zaak Twentse ex-neuroloog

Maandag 1 juli 2013 om 10.00 uur dient bij de rechtbank Overijssel in Almelo de derde zitting in de zaak J.S., de Twentse ex-neuroloog die er onder andere van wordt verdacht opzettelijk verkeerde diagnoses te hebben gesteld. Het gaat om een pro-forma behandeling.

De zitting op 1 juli is voornamelijk bedoeld om de voortgang van de zaak te bewaken en de stand van het onderzoek te bespreken. De planning van de inhoudelijke behandeling wordt tijdens deze zitting niet bekend gemaakt. De rechtbank maakt de planning op korte termijn bekend via Rechtspraak.nl.

Bron: de Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^

Transactie voor VUmc en Eyeworks

Het medisch centrum VUmc en productiebedrijf Eyeworks hebben een transactie geaccepteerd van resp. 30.000 en 20.000 euro. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is van oordeel dat VUmc zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke schending van het medisch beroepsgeheim. Daarnaast hebben het medisch centrum en de producent beelden en gesprekken opgenomen zonder dat dit vooraf voldoende kenbaar is gemaakt. Om die reden is het OM van mening dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten.

Het OM heeft acht aangiftes onderzocht mbt het realityprogramma '24 uur tussen leven en dood' dat inmiddels is gestopt. In het kader van het programma werden zorgverleners op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het VUmc gevolgd door camera's van het productiebedrijf Eyeworks. Patiënten op de SEH werden ook gefilmd, maar sommigen waren hiervan niet vooraf op de hoogte. De zeven patiënten die aangifte hebben gedaan, gaven geen toestemming voor de opnamen. Dat betekent dat het medisch centrum en de producent hebben meegeluisterd en opnamen van gesprekken hebben gemaakt in ruimten in het ziekenhuis, zonder dat dit tevoren voldoende duidelijk is gemaakt.

Schending medisch beroepsgeheim

De beelden van de camera's op de SEH werden direct bekeken door medewerkers van het productiebedrijf. Enkele patiënten die zijn gefilmd, al dan niet in gesprek met hun zorgverlener, waren hiervan niet vooraf op de hoogte. De zeven patiënten hebben hiervoor ook geen toestemming gegeven aan het VUmc of het productiebedrijf. Het ziekenhuis heeft zich hierdoor volgens het OM schuldig gemaakt aan het schenden van het medisch beroepsgeheim.

Inschattingsfout

Het VUmc heeft een inschattingsfout gemaakt door zonder uitgebreid onderzoek akkoord te gaan met het door Eyeworks voorgestelde format. Het medisch centrum is te routineus omgegaan met de juridische aspecten van het programma en heeft voorwaarden gehanteerd die voor eerdere mediaprojecten werden gebruikt. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor strafrechtelijke verwijtbaarheid van individuele personen zoals het hoofd SEH en de voorzitter van de Raad van Bestuur van het medisch centrum.

Passende afdoening

Het OM ziet de transactie als een passende afdoening omdat beide organisaties onder meer volledige medewerking hebben verleend aan het strafrechtelijk onderzoek en veel media-aandacht te verduren hebben gekregen. Daarnaast heeft het VUmc een intern onderzoek ingesteld, de resultaten ervan gepubliceerd en verbeterpunten geformuleerd om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.  Het OM is verder van oordeel dat alleen het opleggen van een geldboete mogelijk is, omdat hier rechtspersonen worden vervolgd. Een zitting heeft daardoor onvoldoende meerwaarde.

Hogere transactie VUmc

De transactie voor het VUmc valt hoger uit omdat het OM het ziekenhuis de opzettelijke schending van het medisch geheim zwaarder aanrekent dan het zonder dit vooraf voldoende duidelijk aan te geven opnemen en/of meeluisteren van gesprekken. Bij de hoogte van het bedrag heeft het OM mede rekening gehouden met het belang van de gezondheidszorg, omdat de hoogte van de boete immers niet ten koste mag gaan van de patiëntenzorg.

Voorwaarden transactie

Als voorwaarde voor de transactie heeft het OM gesteld dat de zeven patiënten die aangifte hebben gedaan een schadevergoeding krijgen van het VUmc en Eyeworks. Ook is als voorwaarde voor het transactievoorstel het uitbrengen van dit persbericht gesteld.  De beelden die van de aangevers zijn gemaakt, zijn nooit uitgezonden. Alle beelden zijn vernietigd.

In dit onderzoek heeft het OM Amsterdam samengewerkt met het Expertisecentrum Medische Zaken (EMZ) van het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^