In verband met de vakantieperiode last BijzonderStrafrecht.nl een winterstop in van van 21 december t/m 5 januari. Op maandag 6 januari 2025 zullen er weer nieuwsberichten op de website verschijnen.
Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige man uit Den Haag. De man was werkzaam als chief information security officer bij een Overheidsorganisatie en wordt verdacht van valsheid in geschrifte. De verdachte heeft gedurende een periode van vier jaar, te weten van 2018 tot en met 2022, meerdere auditrapport aangepast.
De wetsvoorstellen voor de Cyberbeveiligingswet (Cbw) en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) zijn op 2 december naar de Afdeling advisering van de Raad van State gestuurd voor advies. De wetsvoorstellen zijn beschikbaar op wetgevingskalender.overheid.nl. In de wetsvoorstellen en de bijbehorende memories van toelichting zijn de consultatiereacties verwerkt. Met de wetsvoorstellen worden twee Europese richtlijnen in nationale wetgeving omgezet: de Network and Information Security Directive (NIS2) en de Critical Entities Resilience Directive (CER). Deze richtlijnen hebben - kort gezegd - als doel om de fysieke en digitale weerbaarheid van de EU-lidstaten te versterken tegen allerlei dreigingen.
Aan de deken van de Orde van Advocaten (hierna: de deken), belast met het toezicht op de advocatuur, en het Bureau Financieel Toezicht (hierna: BFT) waar het toezicht op het notariaat (extern) is ondergebracht, komt in het kader van hun toezichthoudende taak in het geval van een strafrechtelijk onderzoek tegenover politie en justitie een zelfstandig verschoningsrecht toe. Dat oordeelt de Hoge Raad in twee uitspraken in zaken die gaan over de onder de deken en het BFT inbeslaggenomen toezichtrapporten die voortkomen uit hun eigen onderzoek naar fraude door een notaris van het kantoor Pels Rijcken.
Het Team Cybercrime van de politie Rotterdam heeft samen met de Belgische politie een groot internationaal cybercrime netwerk opgerold. In Nederland zijn dinsdag 3 december 2024 vier aanhoudingen verricht. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die in tenminste tien landen in Europa via phishing en bankhelpdeskfraude vermoedelijk miljoenen euro’s heeft buitgemaakt.
Cryptocurrencies worden al meer dan tien jaar gebruikt voor een breed scala aan illegale activiteiten, met name als betaalmethode en doelwit voor diefstal en fraude. Sommigen binnen de cryptogemeenschap geven prioriteit aan privacy en financiële autonomie als kernwaarden, waarbij ze soms het criminele misbruik van cryptocurrencies over het hoofd zien. De auteurs merken echter op dat financiële motieven, zoals het runnen van winstgevende bedrijven, vaak een grotere rol spelen dan deze idealen. De ware motivaties voor het gebruik van cryptocurrencies zijn niet altijd duidelijk en in aansprakelijkheidszaken worden ideologische argumenten vaak aangehaald om acties te rechtvaardigen. Dit artikel onderzoekt de complexe relatie tussen ideologie en financieel gewin bij het gebruik van cryptocurrency.
Per 1 maart 2025 treedt de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) in werking. Deze wet maakt duidelijk onder welke strikte voorwaarden informatie kan worden verwerkt binnen 4 bestaande samenwerkingsverbanden op het terrein van zorg en veiligheid, in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en in de aanpak van witwassen en crimineel vermogen.