Rechtbank Noord-Nederland 25 februari 2025, ECLI:NL:RBNNE:2025:1036
De verdachte is als medepleger betrokken geweest bij online handelsfraude door op verschillende websites goederen te koop aan te bieden, die – na ontvangst van de betaling door de slachtoffers – niet werden geleverd. Door de handelswijze van verdachte is een groot aantal slachtoffers financieel benadeeld. Daarnaast wordt door dit soort feiten ook het algemene vertrouwen dat het publiek in online handel heeft, aangetast. Ook heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan het witwassen van de geldbedragen, verkregen uit die online handelsfraude. Het geld dat met de online handelsfraude werd verkregen, werd naar andere rekeningen overgeboekt en vervolgens gepind door verdachte en/of aan hem overhandigd. Dit witwassen heeft een ontwrichtende werking op het financiële en economische verkeer. Op die manier heeft de verdachte ook derden bij zijn strafbare feiten betrokken.
Op 8 april zijn twee mannen (27 en 34) uit Den Haag aangehouden op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Hun woningen in Den Haag zijn doorzocht en in beslag genomen, waarbij ook beslag is gelegd op gegevensdragers, ruim 45.000 euro contant geld, sieraden, vier Rolex-horloges en 59 designertassen. De verdachten kwamen in een ander strafrechtelijk onderzoek naar voren, omdat zij vermoedelijk gebruik maakten van illegaal bankieren. Uit analyse van ontsleutelde cryptocommunicatiedata bleek dat beide mannen zich bezighielden met de handel in verdovende middelen en het verplaatsen van grote sommen (contant) geld.
Naar aanleiding van het op 12 maart 2025 gepubliceerde rapport van Europol – de EU Serious and Organised Crime Threat Assessment 2025 (EU SOCTA) – is duidelijk geworden dat georganiseerde criminaliteit in Europa een fundamentele transformatie ondergaat. De analyse is meer dan een dreigingsrapport: het is een waarschuwing over hoe technologie, geopolitiek en digitale infrastructuur samenkomen in een snel evoluerend crimineel ecosysteem.
Hoge Raad 1 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:501
Het hof mocht oordelen dat de verdachte is binnengedrongen in servers van de politie. De Hoge Raad bevestigt dat dit kwalificeert als binnendringen in een geautomatiseerd werk in de zin van artikel 80sexies (oud) Sr. Het inloggen met dienstaccount op politiewerkomgeving impliceert toegang tot onderliggende servers. Dat het hof geen specifieke server noemt, maakt het oordeel niet onbegrijpelijk.
Sinds 1 februari 2025 past het OM de strafbeschikking vaker toe bij veelvoorkomende vermogenscriminaliteit, zoals winkeldiefstal en heling. Deze intensivering heeft vragen opgeleverd, zoals ook is gebleken in het rondetafelgesprek van de commissie van Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer op 26 maart 2025. Hier is door het College op gereflecteerd en dit heeft aanleiding gegeven tot een aantal aanpassingen.
De FIOD heeft op woensdag 26 maart 2025 een man uit Noord-Holland aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek. De 32-jarige man wordt verdacht van terrorismefinanciering en overtreding van de Sanctiewet. Zijn woning is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op mobiele telefoons en andere digitale gegevensdragers.
‘Strengere wetten tegen computercriminaliteit’, vindt burgemeester Femke Halsema. Halsema, de politie en het OM hebben een brandbrief verstuurd naar de minister van Justitie en Veiligheid. Het meest prangende probleem is volgens Halsema dat veel aanbieders van opslagruimte hun klanten totale anonimiteit bieden. Daardoor kunnen opsporingsdiensten onmogelijk achterhalen wie handelt in strafbaar materiaal. Met de online opslagdiensten kunnen cybercriminelen bovendien anoniem virussen verspreiden en andere cyberaanvallen uitvoeren.
Het Openbaar Ministerie maakte in februari 2025 bekend meer gebruik te gaan maken van de strafbeschikking, wat betekent dat het OM zelf een straf oplegt aan mensen die een misdrijf hebben gepleegd of overtreding hebben begaan. Deze bekendmaking heeft tot veel kritiek geleid. Zo drong de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak aan op een gesprek. Ook verschenen er verschillende artikelen in De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan publiceert het OM een persbericht waarin uitleg wordt gegeven.