Rechtbank Rotterdam 11 februari 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:2035
De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten houden er de gewoonte op na om alle boetebesluiten ongeanonimiseerd te willen publiceren. Ze stellen zich op het standpunt dat de boeteling daarmee niet onevenredig wordt geschaad. Ook niet als het om boetes voor (erg) lichte vergrijpen gaat. Zoals in onderhavig geval waarin de boeteling het had gepresteerd om een financiële rapportage welgeteld 1 werkdag te laat in te dienen bij DNB. De rechter zette daar in dit geval evenwel een streep door.
College van Beroep voor het bedrijfsleven 18 februari 2025, ECLI:NL:CBB:2025:73
Het CBb heeft geoordeeld dat SBM maar bij één gelegenheid heeft nagelaten om voorwetenschap openbaar te maken. De boete van 2 miljoen euro die door de AFM was opgelegd en door de rechtbank al was gehalveerd, is daarom verlaagd naar 675.000 euro.
Hoe kunnen we "equality of arms" in het strafproces waarborgen nu we bij de FIOD te maken krijgen met gespecialiseerde data-analisten, al dan niet ondersteund door geavanceerde AI-tools, waarbij de input en training onduidelijk zijn. Moeten advocaten op alles een recht op contra-expertise krijgen? Moeten advocaten zich anders laten trainen om de kernwaarde van deskundigheid te behouden? Of moet een verdedigingsteam bijvoorbeeld bestaan uit een data-analist en een advocaat?
Vorige week heeft het Bureau Financieel Toezicht (BFT) haar Jaarplan 2025 gepresenteerd. In 2024 bevestigde een evaluatie door KWINK dat BFT op de goede weg is en zijn strategie verder moet ontwikkelen. BFT investeert in digitalisering, datagedreven en risicogericht werken en zet steviger in op preventie, conform de governance-aanpak die in de evaluatie wordt aanbevolen. Snelle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen vereisen voortdurende modernisering en flexibiliteit van de toezichthouder. Het Jaarplan 2025 borduurt hierop voort en schetst de strategische richting aan de hand van drie ambities
Rechtbank Amsterdam 23 januari 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:551
Verdachte is een 37-jarige ondernemer en enig aandeelhouder en bestuurder van een onderneming die zich bezighield met de handel in mobiele telefoons. Uit een boekenonderzoek van de Belastingdienst bleek dat de onderneming structureel onjuiste btw-aangiften had gedaan en geen deugdelijke administratie had gevoerd. Daarnaast bleek verdachte zonder vergunning betaaldiensten te hebben verleend aan een andere ondernemer. Hij fungeerde als ondergronds bankier en maakte ruim € 1,3 miljoen aan contante gelden over naar Dubai via een constructie waarbij hij per transactie een provisie van 5% ontving.