”Bulk hacking” en het belang van waarborgen

Vorig jaar werd bekend dat de Nederlandse en Franse politie tientallen miljoenen berichten van de versleutelde chatdienst EncroChat wisten te kraken en over te nemen. Het (toenemende) gebruik van encryptie door, bijvoorbeeld door PGP-sleutels, vormt een nieuwe uitdaging voor de strafrechtspraktijk. Zowel voor de opsporing alsook voor de verdediging. Afgelopen maanden verschenen uitspraken waar EncroChat en het ‘Encro-hacking’ een belangrijke rol speelt. Tijdens dit Cybercrime Congres staan encryptie (PGP-sleutels), cryptophones, EncroChat en ‘Encro-hacking’ centraal.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Cybercrime: ins & outs

Door de ontwikkelingen op het gebied van ICT is een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan. Het inbreken in computers (computervredebreuk) en het daarbij wijzigen van gegevens en het verstoren van de werking (fraude, sabotage, virussen), het schenden van de intellectuele eigendomsrechten, van geheimen en privacy (diefstal, heling, aftappen), het verspreiden van schadelijke informatie (uitingsdelicten, kinderpornografie e.d.) vormen hiervan belangrijke voorbeelden. Tijdens deze cursus komen alle ins and outs terzake de strafrechtelijke aanpak van cybercrime en de verdediging in cybercrimezaken aan bod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Europees Onderzoeksbevel

Het Europees onderzoeksbevel (EOB) is een beslissing die een officier van justitie of rechter neemt om in het kader van een strafrechtelijk onderzoek bepaalde onderzoeksmaatregel toe te passen in een andere EU lidstaat. Grondgedachte is dat indien conform het nationale recht een bevel is gegeven tot toepassing van de onderzoeksmaatregel, de nationale beslissing in beginsel door buitenlandse autoriteiten wordt erkend en uitgevoerd (het beginsel van “wederzijdse erkenning”). Het EOB zal worden toegepast in het overgrote deel van zowel de inkomende als uitgaande verzoeken om ‘kleine’ rechtshulp in Nederland. Mede gelet op de toenemende internationalisering van strafzaken is een goed begrip van de werking van het EOB dan ook must voor alle deelnemers in de strafrechtketen. Deze cursus is bedoeld voor (bijzondere) opsporingsambtenaren, officieren van justitie, advocaten en rechters die meer willen weten over het EOB.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Strafrecht in de (Bermuda) driehoek: EU recht van A-Z voor de strafrechtspraktijk

De strafrechtspraktijk gaat interessante tijden tegemoet. Anders dan in andere rechtsgebieden zijn we in het strafrecht nog niet zo gewend aan rechtstreekse werking van richtlijnen en bemoeienis van het EU Hof van Justitie bij de interpretatie ervan. Met ingang van 1 december 2014 heeft het Hof van Justitie echter volledige jurisdictie gekregen over EU-regelgeving op strafrechtelijk gebied. Op 1 juni 2021 is het Europees Openbaar Ministerie (EOM) van start gegaan. Daardoor spelen het EU recht en het HvJ EU een steeds belangrijker rol in het strafrecht. Ook als het om de ontwikkeling van strafprocessuele waarborgen gaat, een gebied waar voorheen vooral het EHRM de scepter zwaaide.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus De aanpak van corruptie in binnen- & buitenland

Tijdens deze cursus staat corruptie centraal. Besproken worden de diverse corruptiebepalingen, die binnen- en buitenlandse ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping strafbaar stellen, corruptiebestrijding door de diverse opsporings- en handhavingsautoriteiten en relevante jurisprudentie. Hierbij komen de risico’s die ondernemingen en individuen lopen ook aan de orde. Daarnaast passeren de belangrijkste aspecten met het oog op anti-corruptie compliance de revue. Tot slot wordt aandacht besteed aan de nationale en internationale ontwikkelingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^