Column: Nieuwe faillissementswet doorbreekt geheimhouding

Door Wiebe de Vries (Jaeger)

Om faillissementsfraude te bestrijden krijgt de curator in de nieuwe wetgeving meer taken toebedeeld. In het parlement bestaat discussie over de mate waarin een failliet maar bijvoorbeeld ook zijn adviseur moet meewerken op het moment een curator om informatie vraagt. Wat doet u (in elk geval zo lang de wetgever er nog niet over uit is)?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: HvJ EU - weigeren nultarief bij fraude straf

Door Nick van den Hoek (Jaeger)

In btw-land is al lange tijd bekend dat belasting kan worden nageheven als de belastingplichtige ‘wist of behoorde te weten’ dat hij deel uitmaakte van een keten van leveringen waarin fraude wordt gepleegd. Dat deze systeem-vreemde en buitenwettelijke heffing bestraffend uitwerkt en zodoende problematisch is in het licht van beginselen als ‘geen straf zonder wet’, voelt menigeen op zijn klompen aan. In zijn arrest in de zaak Stehcemp van 22 oktober 2015 (post-Italmoda) spreekt (ook) het Hof van Justitie EU (niet voor het eerst) van bestraffing. De achtergrond en implicaties hiervan worden in dit blog besproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Europese wetgevingsvoorstellen inzake witwassen

Ongeveer een jaar geleden presenteerde de Europese Commissie een Actieplan tot versterking van de strijd tegen terrorismefinanciering. In dat plan werden onder meer drie wetgevingsvoorstellen aangekondigd op het terrein van de bestrijding van witwassen: een harmoniserende EU-richtlijn betreffende de strafrechtelijke definitie van witwassen, een vernieuwing van de EU-verordening inzake "cash control" en een nieuwe EU-verordening inzake de wederzijdse erkenning van "freezing and confiscation orders". Recent zijn deze voorstellen daadwerkelijk gepresenteerd en toegelicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Nieuwe witwaswetgeving – witwassen was nog nooit zo eenvoudig

Onder een hennepteler uit Etten-Leur wordt een groot aantal goederen in beslag genomen, waaronder een Landrover, een terrasoverkapping, een keuken, geavanceerde grasmaaiers en een Kia Carens. Verder wordt onder hem anderhalve ton aan contanten in beslaggenomen en een bankrekening met daarop een fors bedrag. Aangenomen wordt dat de verdachte de goederen en het geld heeft verkregen door het exploiteren van een hennepkwekerij. Hoewel een veroordeling volgt ter zake de Opiumwet krijgt de Etten-Leurder zijn girale en contante geld terug van justitie. Volgens de rechtspraak van de Hoge Raad (HR) terecht, volgens de wetgever onterecht. Daarom is per 1 januari 2017 in werking getreden de ‘Wijzing van het Wetboek van Strafrecht met het oog op het verbeteren van de mogelijkheden tot bestrijding van het verwerven en voorhanden hebben van uit misdrijf afkomstige voorwerpen’ (de Wijzigingswet eenvoudig witwassen). In deze bijdrage wordt ingegaan op deze nieuwe witwaswetgeving en de praktische betekenis die aan deze wijziging toekomt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Afschaffing inkeerregeling – de gevolgen?

In zijn Kamerbrief over de aanpak van belastingontduiking van 17 januari 2017 schrijft Wiebes dat hij het voornemen heeft om de inkeerregeling af te schaffen. Wat zijn plannen precies zijn wordt nog niet duidelijk, hij kondigt aan 'nog dit jaar' met een voorstel ter consultatie aan te bieden. Als we ervan uit moeten gaan dat de inkeerregeling inderdaad volledig verdwijnt, wat zijn dan de gevolgen voor belastingplichtigen die nog rondlopen met een fiscaal onbekend vermogen?

Read More
Print Friendly and PDF ^