Column: Discussie omvang inbeslagneming en uitlevering voorwerpen, moeilijk achteraf praten

Het startpunt van een strafrechtelijke procedure is voor verdachten vaak een doorzoeking door opsporingsambtenaren, bijvoorbeeld van de FIOD. Een van de doelen van deze doorzoekingen is dat stukken in beslag worden genomen, zowel fysiek als digitaal. Zelfs als u geen verdachte bent kan via een bevel uitlevering informatie worden gevorderd over u zelf. Maar de vordering kan ook zien op anderen zoals bijvoorbeeld uw klanten. Ondanks dat een verdachte niet verplicht is mee te werken om belaste informatie te verstrekken, kan een inspecteur van de Belastingdienst zelfs stukken vorderen bij een verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: De observatie van een verzekerde in het kader van een fraudeonderzoek

Door Merel Pontier (DSW)

Zorgverzekeraars beschikken over verschillende bevoegdheden ter uitvoering van fraudeonderzoeken. Één daarvan is het persoonlijk onderzoek. Dit betreft een onderzoek naar gedragingen van een natuurlijk persoon, bijvoorbeeld een verzekerde waar een fraudeonderzoek zich op richt, waarbij bijzondere onderzoeksmethoden en/of bijzondere onderzoeksmiddelen worden gebruikt, dat inbreuk maakt of kan maken op de persoonlijke levenssfeer van die betrokkene.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: proactieve persberichten van het openbaar ministerie: publieksvoorlichting of PR?

Door Jakoline Winkels (Stibbe)

Op 14 maart 2018 verscheen een persbericht op de website en Twitter van het openbaar ministerie: "FIOD verdenkt belastingadviseur van aanbieden frauduleuze buitenland-constructies." In het persbericht wordt aandacht gevraagd voor een strafrechtelijk onderzoek van de FIOD naar een belastingadviseur. Een onderzoek dat tot op dat moment nog niet bekend was. In het bericht worden veel details en informatie over de verdachte en het onderzoek verstrekt, waardoor vrijwel onmiddellijk na publicatie bekend werd op wie het betrekking had.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Het medeplegen van een culpoos delict - Hofstee vs. Knigge

Door Renée Merkus en Samantha Bilgi (van Ardenne & Crince le Roy Advocaten)

De Nijmeegse scooterzaak heeft de gemoederen lange tijd beziggehouden. Een rechtsvraag die naar aanleiding van deze zaak is opgeworpen, is de vraag of voorwaardelijk opzet een zelfstandige voorwaarde is voor het medeplegen van een culpoos delict. Op die vraag zullen wij, na een korte schets van de casus en het verloop van het proces, nader ingaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: De accountant onder vuur

Door Muriël Rosing en Monique van der Linden (Stibbe)

De accountant staat tegenwoordig in het middelpunt van de aandacht. Bijna dagelijks verschijnen er publicaties in de media waarin de rol van de accountant aan de orde wordt gesteld. Uit die publicaties wordt duidelijk dat de accountant als belangrijke poortwachter wordt gezien die het publiek belang dient te beschermen, met name daar waar het gaat om het signaleren van fraude. Onderdeel van deze poortwachtersfunctie zijn de verschillende meldingsverplichtingen die op de accountant rusten. Zo dient de accountant een vermoeden van witwassen als "ongebruikelijke transactie" te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Daarnaast dient de accountant die tijdens de wettelijke controle een redelijk vermoeden van fraude van materieel belang ontwikkelt of opvat, onder omstandigheden melding te maken van dit vermoeden bij de politie op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties. Naar aanleiding van deze verplichte meldingen kan de overheid vervolgens handhavend optreden.

Read More
Print Friendly and PDF ^