EU versterkt digitale operationele weerbaarheid van de financiële sector

Een nieuwe EU-verordening bevat uniforme vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen van bedrijven en organisaties die actief zijn in de financiële sector en van cruciale derde partijen die hen ICT-gerelateerde diensten verlenen. Alle entiteiten die onder het toepassingsgebied van de verordening vallen, moeten ervoor zorgen dat zij bestand zijn tegen, kunnen reageren op en kunnen herstellen van alle soorten ICT-gerelateerde verstoringen en dreigingen. Het hoofddoel van de verordening is cyberdreigingen voorkomen en beperken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kapitaalmarktsector kwetsbaar voor cyberaanvallen, AFM doet aanbevelingen

Kapitaalmarktinstellingen leunen steeds meer op steeds complexere IT-omgevingen. Dat maakt de instellingen kwetsbaar voor cyberaanvallen die de bedrijfscontinuïteit ernstig kunnen verstoren. Uit zelfonderzoeken (self assessments) van 14 kapitaalmarktinstellingen geeft 80% aan hoge risico’s te lopen als ICT-beheersmaatregelen niet op orde zouden zijn. Vooruitlopend op nieuwe Europese regelgeving (DORA) doet de AFM 7 aanbevelingen voor de sector, waaronder het hebben èn onderhouden van een cyberincidentenplan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sterkere cyberbeveiliging in de EU door nieuwe cyberbeveiligingsrichtlijn

Een nieuwe EU-richtlijn voorziet in maatregelen die erop gericht zijn een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de EU te bereiken. Het doel van de richtlijn is een veerkrachtigere publieke en particuliere sector, en een grotere responscapaciteit bij incidenten. De nieuwe richtlijn zal de huidige richtlijn over beveiliging van netwerk- en informatiesystemen vervangen. Op 27 december 2022 is de richtlijn betreffende maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de EU (NIS2-richtlijn) in het Publicatieblad van de EU gepubliceerd. De nieuwe richtlijn zal de huidige richtlijn netwerk- en informatiebeveiliging (NIS-richtlijn) vervangen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

The global state of cybercrime legislation as at January 2023

Countries around the globe keep improving their domestic criminal law in line with the Budapest Convention on Cybercrime. An updated cursory overview of the “Global State of Cybercrime Legislation” prepared by the Cybercrime Programme Office of the Council of Europe (C-PROC) indicates that by 1 January 2023, some 130 States (67% of UN members) were considered to have criminalized offences against and by means of computers largely in line with the Convention on Cybercrime.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De eerste prejudiciële vragen in straf­zaken gaan over EncroChat

Eind december 2022 publiceerden de Rechtbanken Noord-Nederland en Overijssel hun prejudiciële vragen aan de Hoge Raad over het gebruik van informatie verkregen door het hacken van twee in Frankrijk gevestigde bedrijven, EncroChat en SkyECC. Het is de eerste keer sinds de invoering van de prejudiciële procedure in strafzaken op 1 oktober 2022, dat vragen aan de Hoge Raad worden voorgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^