'Corruptie: status quo en de toekomst'

De auteurs noemen een aantal recente zaken die passen binnen de trend van een nieuw type financieel-economische strafzaken. Dit type zaken onderscheidt zich door een aantal kenmerken van de klassieke financieel-economische strafzaak. Het betreft zaken waarin – al dan niet naast individuen – (grote) ondernemingen onderwerp van onderzoek zijn, die veelal een internationaal karakter hebben, althans in ieder geval internationale elementen omvatten, waarbij de potentiele financiële gevolgen voor de verdachte rechtspersoon aanzienlijk zijn en waarbij het strafproces – inclusief het voortraject – verschilt van het traditionele vooronderzoek. Voor omkopingszaken geldt bovendien dat de focus van de handhavers in toenemende mate ligt op de actieve zijde, oftewel de omkopers – veelal bedrijven.

 

Deze bijdrage stelt in een high level outline een aantal trends aan de orde dat in dit verband aandacht verdient. Hoewel deze trends zonder meer van betekenis zijn op het terrein van anti-corruptie, overstijgen zij deze focus en verdienen zij aandacht in breder verband. Tevens wordt in deze bijdrage een aantal te verwachten ontwikkelingen beschreven. Bij het schrijven dit artikel is met een schuin oog gekeken naar de praktijk aan gene zijde van de oceaan.

Lees verder:

Dit artikel kunt u enkel raadplegen indien u bent geabonneerd op TBS&H.

 

Print Friendly and PDF ^

'Strafrecht als probleemgerichte aanpak van corruptie? Studies naar de responsiviteit van anticorruptiebeleid in Nederland en Roemenië'

Concreet ten aanzien de strafrechtelijke aanpak is de vraag of corrupt gedrag inderdaad het gevolg van een kosten en baten analyse is. In dit artikel proberen de auteurs deze vraag te beantwoorden door een vergelijking te maken tussen twee landen binnen de Europese Unie die zowel wat betreft de omvang van corruptie als het gevoerde anti-corruptiebeleid sterk verschillen: Nederland en Roemenië. Eerst worden kort de verschillen in anti-corruptie beleid tussen de twee landen beschreven. Dat wordt gedaan op basis studies en evaluaties van GRECO (Group of States against Corruption), OESO, de Europese commissie en Transparency International. Vervolgens kijken de auteurs naar de uitkomsten van een studie naar mogelijke oorzaken van corruptie in Nederland en naar mogelijke oorzaken van corruptie in Roemenië. Bij de studies in Nederland en Roemenië waren de auteurs van dit artikel betrokken. Lees verder:

Dit artikel kunt u enkel raadplegen indien u bent geabonneerd op TBS&H.
Print Friendly and PDF ^

'Nieuwe wetgeving niet-ambtelijke omkoping: een stap voorwaarts?'

Op 1 januari 2015 is het wetsvoorstel ‘Verruiming mogelijkheden bestrijding financieel-economische criminaliteit’ in werking getreden. Volgens oud-minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zorgt de combinatie van hoge winsten en verhoudingsgewijs lage straffen ervoor dat het plegen van financieel-economische fraude aantrekkelijk is. Het kabinet wil dat dit tot het verleden gaat behoren en heeft daarom de wettelijke sancties voor financieel-economische criminaliteit aangescherpt en de bevoegdheden voor opsporing en vervolging van dit soort feiten verruimd.

Het is goed om te zien dat de wetgever een einde heeft gemaakt aan de (on)gelijktijdigheidsproblematiek. De giften, diensten of beloften die zijn verleend, aangeboden, aangenomen of gevraagd vallen sinds 1 januari 2015 onder het niet-ambtelijke omkopingsartikel. Ook is een strafverhoging van twee naar vier jaar gevangenisstraf voor het delict actieve en passieve niet-ambtelijke omkoping verdedigbaar. Daarbij zou het de wetgever sieren in het kader van de aanvang van de verjaringstermijnen nader aandacht te besteden aan de ongelijke behandeling van de omkoper en de omgekochte.

Het is verder onduidelijk hoe het nieuwe bestanddeel ‘in strijd met zijn plicht’ zich in de rechtspraak zal ontwikkelen. Bezien moet worden of dit bestanddeel op termijn – net als in de ambtelijke omkopingsbepalingen – een arbitrair karakter krijgt. Ook kan men zich afvragen of het in de toekomst wenselijk is om enkel het aannemen of verlenen van een gift, dienst of belofte strafbaar te stellen. Deze stelling kan worden ingenomen in navolging van onder andere de huidige Deense strafbepaling en met een beroep op enkele commentaren uit de parlementaire geschiedenis. Voor nu volstaat de opmerking dat de nieuwe wetgeving een stap voorwaarts is. Beter een stap in de goede richting dan met grote stappen gauw thuis komen!

Lees verder:

Dit artikel kunt u enkel raadplegen indien u bent geabonneerd op TBS&H.

 

 

Print Friendly and PDF ^

Nieuwe editie TBS&H: Themanummer Omkoping

Onlangs is de zesde editie van het Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht en Handhaving verschenen. Het betreft een themanummer over corruptie(bestrijding). Het nummer bevat de volgende bijdragen:

 

Redactioneel

 

Artikelen

 

Trending Topics

 

Klik hier voor meer informatie.

 

Print Friendly and PDF ^

De (openbaar) accountant en de (meldplicht) ‘ongebruikelijke transactie’

De (openbaar) accountant stond de afgelopen jaren regelmatig, niet altijd positief, in de publiciteit. Dit artikel vormt een analyse van de tuchtrechtspraak voor accountants in zoverre het klachten betreft gerelateerd aan de (meldplicht van de) ongebruikelijke transactie. Overigens wordt in dit verband (uitsluitend) gekeken naar de werkzaamheden van de accountant bij het samenstellen, beoordelen dan wel controleren van de jaarrekening en/ of andere financiële overzichten. Met andere woorden: hij is actief als (openbaar) accountant. Lees verder:

 

Het volledige artikel is enkel te raadplegen indien u bent geabonneerd op het Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving.

 

Print Friendly and PDF ^