20 maanden gevangenisstraf geëist in eerste zaak debet- creditcard project
/Het Functioneel Parket heeft op 12 november jl. een gevangenisstraf van 20 maanden geëist tegen een 69-jarige man uit Amsterdam. Het OM verwijt hem belastingfraude en witwassen. Het gaat om circa 3.500.000 euro. Daarnaast wil de officier van justitie dat in beslag genomen geld en goederen verbeurd worden verklaard. Op zitting is een ontnemingsvordering aangekondigd. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een analyse van de belastingdienst van betalingen die Nederlandse belastingplichtigen doen met buitenlandse betaalkaarten. Daarbij wordt gekeken of de betaalkaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald. Indien de belastingdienst stuit op een vermoeden van belastingfraude en witwassen dan worden de zaken volgens de richtlijnen die er zijn, aangemeld bij de FIODen OM voor strafrechtelijke vervolging. Zo kan het verbergen van inkomen in het buitenland niet alleen leiden tot aanslagen en boetes van de belastingdienst maar ook tot strafrechtelijke onderzoeken naar fiscale fraude en witwassen.
De officier van justitie noemde de fraude op zitting ernstig: 'Door jarenlange belastingfraude heeft hij de Staat en daarmee tevens de samenleving als geheel een aanzienlijk financieel nadeel toegebracht.' De verdachte heeft volgens het OM het op vertrouwen gebaseerde belastingsysteem ondermijnd. Daar komt bij dat alleen door ingrijpen van de FIOD en het Openbaar Mininsterie het benadelingsbedrag niet nog hoger is. De verdachte heeft geen gebruik gemaakt van de inkeerregeling. Wat het OM de verdachte daarnaast aanrekent is dat hij zijn kinderen heeft betrokken bij het opzetten van een verhullende constructie om het geld wit te wassen. Zij mochten het geld uitgeven. De officier zei hierover: 'Witwassen verziekt de economie en de samenleving.’
Gelet op de aard, de ernst en de omvang van de strafbare feiten is een gevangenisstraf van 20 maanden volgens het OM passend. Ook wil het OM dat in beslag genomen geld (o.a. 750.000 euro verstopt in ventilatieschacht) en onroerend goed verbeurd wordt verklaard, omdat volgens het OM legale inkomsten en criminele inkomsten vermengt zijn en niet meer te scheiden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Op zitting is daarnaast een ontnemingsvordering aanhangig gemaakt. Die zal later behandeld worden.
Bron: OM