Aanhoudingen en doorzoekingen voor vermoedelijke "visfraude"
/De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onder leiding van het Functioneel Parket vier mannen uit de omgeving van Vlissingen aangehouden. Zij worden verdacht van stelselmatige fraude met vis. Zij zouden een deel van de visvangst buiten de administratie houden en zwart doorverkopen. Het geld dat ze daarmee verdienen wordt witgewassen. Het bedrag van de fraude loopt vermoedelijk in de tonnen.
De aangehouden verdachten zijn twee reders, de visser en een handelaar. De NVWA-IOD heeft gisteravond met de FIOD en politie, een vissersschip, drie woningen, twee loodsen en twee garageboxen in Vlissingen en omgeving doorzocht. Het visserschip gaat in het voor- en najaar de zee op om Tong en Kabeljauw te vangen. Het vermoeden is dat een deel van de van de vangst niet in het logboek geregistreerd wordt en zwart wordt doorverkocht. Verdachten zouden dit doen om meer en kleinere vis te vangen dan is toegestaan volgens het aan de vissersboot verstrekte visquotum. Daarnaast halen zij een oneerlijk belastingvoordeel omdat zij over de zwarte handel geen belasting betalen.
Misdaad mag niet lonen
Er is beslag gelegd op administratie en 1200 kilo ongeregistreerde Tong, waarvan een deel ondermaats. Daarnaast is beslag gelegd op het visserschip, drie woningen, 20.000 euro contant geld en twee auto's, omdat misdaad niet mag lonen. Fraude met visvangsten gaat ten koste van het milieu, want de vangst beperkende maatregelen zijn er om ervoor te zorgen dat het leven in de zee beschermd wordt. Daarnaast is de kwaliteit van de zwart verkochte vis niet te controleren. Dat vindt de overheid ernstig, daarom wordt er tegen opgetreden.
Graatmeter
Het strafrechtelijk onderzoek is onderdeel van het project ‘Graatmeter' waarbij de NVWA met verschillende inspectiediensten samenwerkt in het toezicht op de platvissector. Het gaat niet alleen over vangstregistratie en het tegengaan van handel in ondermaatse vis, maar ook om fiscale en andere maatschappelijke verplichtingen. In het project wordt de hele keten onder de loep genomen: van het vangen van de vis tot het serveren in het restaurant. Met het OM zijn afspraken gemaakt over strafrechtelijke vervolging.
Bron: OM