Acht jaar cel geëist tegen Zeeuwse "Babbelaar"

Afgelopen maandag eiste de officier van justitie in Middelburg acht jaar cel voor een 64-jarige verdachte van ‘babbeltrucs' bij Zeeuwse en Brabantse senioren. De man wordt formeel verdacht van 12 vermogensdelicten. Bij ten minste vier Zeeuws ouderen zou hij met een verzonnen verhaal of identiteit pinpassen hebben afgeperst of gestolen, en duizenden euro's hebben gepind.

Meest zwakke slachtoffers

Bejaarde inwoners van Zeeland, in de leeftijd van 85 - 94 jaar, zouden slachtoffer zijn geworden van de praktijken van de verdachte. De bejaarde vrouw van 94 jaar zou zelfs tweemaal slachtoffer zijn geworden. De man zou tussen januari en maart 2013 in Zeeland bij bejaarden hebben aangebeld. Hij zou zich hebben voorgedaan als een medewerker van een zorgverzekeraar of bank of als oud-klasgenoot van een familielid. Als het hem niet al lukte om de pinpas met code te bemachtigen met manipulatieve verhalen, dan stal hij portemonnees en bankpapieren uit de woningen, zo luidt het oordeel van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant. De officier van justitie noemde ook de vermoedelijke betrokkenheid van verdachte bij zeven soortgelijke aangiften uit West-Brabant. Hij concludeerde dat de verdachte bewust de meest zwakke deelnemers van onze maatschappij uitkoos. De verdachte zelf verklaarde dat: ‘een dertigjarige er niet in zou trappen, dus waarom zou hij moeilijk doen, als het ook makkelijk kan'.

Jarenlange celstraf als vergelding en bescherming

Met een strafeis van acht jaar gevangenisstraf zit de officier van justitie dicht tegen het strafmaximum van negen jaar. De ontreddering van de slachtoffers, zijn laffe voorkeur voor hoogbejaarde slachtoffers, de onveiligheidsgevoelens van de maatschappij en de criminele achtergrond van de recidivist met een bovendien een ontbrekend besef of berouw  liggen ten grondslag aan de forse strafrechtelijke reactie. Met de (pensioen)leeftijd en de zwakke gezondheid van de verdachte kon de officier geen rekening houden, hij noemde het tijdens de zitting een ‘te verwachten beroepsrisico'. Naast de schadevergoeding voor slachtoffers, kondigde het OM een ontnemingsvordering aan. De verdiensten van deze laffe en misselijkmakende vorm van criminaliteit wil het OM laten terugvloeien naar de staatskas.

De week van de veiligheid 2013!

Het Openbaar Ministerie Zeeland-West Brabant opende met deze strafeis de week van de veiligheid. Gedurende de hele week zijn in de rechtbank diverse zittingen te zien met betrekking tot hennepkweek, woninginbraak, en criminaliteit tegen ondernemers.

Kijk op:  http://www.om.nl/actueel/agenda/agenda/zeeland-west-brabant/ waar (elke week) de meervoudige kamerzittingen staan aangekondigd of lees meer op http://www.weekvandeveiligheid.nl.

De week wordt vrijdag 11 oktober afgesloten met de landelijke overvalofficier van het OM en een zaak van een overvallenreeks op (vier) supermarkten in het zuiden, vanaf 13.00 uur in de rechtbank Breda.

Print Friendly and PDF ^