Aspirant politie krijgt voorwaardelijke celstraf voor schietincident

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 38-jarige aspirant van politie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk voor poging doodslag op een man in Ravenstein.

Politieagenten gaven de bestuurder van een auto in de nacht van 11 april 2011 in Apeldoorn een stopteken vanwege een openstaande boete. Toen de man wegreed zette de politie de achtervolging in. Er werd gereden met snelheden tot 180 kilometer per uur. De achtervolging eindigde bij Ravenstein. De aspirant zat als bijrijder in een van de politievoertuigen. Toen de bestuurder de aanwijzingen van de aspirant na het uitstappen niet opvolgde loste hij een waarschuwingsschot. De aspirant sommeerde de man nogmaals te blijven staan en schoot eenmaal richting het bovenlichaam van de man. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn arm en borst.

De rechtbank acht het kort gezegd niet onbegrijpelijk dat de aspirant zich door de man bedreigd voelde. Volgens de rechtbank was sprake van een noodweersituatie waarin verdediging gerechtvaardigd was. Er was echter geen reden voor de aspirant te vrezen dat zijn leven direct gevaar liep. De bestuurder van de auto was niet gewapend. De rechtbank oordeelt dat de verdachte geen enkele noodzaak had zich te verweren met een vuurwapen, maar had moeten kiezen voor een minder vergaand middel, zeker omdat er collega’s in de buurt waren. Hij handelde in strijd met de voorschriften van de politie door desondanks zijn dienstpistool te gebruiken.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de aspirant letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer. Hij wilde de man weliswaar niet doden of ernstig verwonden, maar mede door de ervaren stress tijdens de achtervolging maakte hij de verkeerde inschatting en lijkt impulsief te hebben gehandeld. De aspirant heeft aangegeven in een vergelijkbare situatie opnieuw op dezelfde manier te handelen, wat getuigt van een onjuist inzicht. In het voordeel van de verdachte houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat het slachtoffer een belangrijk aandeel had in het ontstaan en verloop van de achtervolging. Ook weegt strafmatigend mee dat het incident inmiddels twee jaar geleden is, de man zijn opleiding met goed gevolg heeft afgerond en werkzaam is gebleven bij de politie.

De rechtbank legt een geheel voorwaardelijke celstraf op om herhaling te voorkomen. De man moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 1000 euro.

Print Friendly and PDF ^