Cursus Bijstand door de ogen van fraudeverdachten | Beleving en gevolgen van strafrechtspleging & afwegingen bij advisering
/Strafrechtelijke onderzoeken naar fraude onderscheiden zich van onderzoeken naar de meer commune feiten. Verdachten in dergelijke fraudeonderzoeken, fraudeverdachten, voldoen over het algemeen aan een bepaald profiel. Vaak zijn zij intelligent, hebben een gezin, goede baan dan wel een eigen onderneming.
Bij de start van een strafrechtelijk onderzoek, althans vanaf het moment dat zij daarvan op de hoogte raken, komt er dan ook veel op deze fraudeverdachten af. Doorzoekingen vinden plaats, er wordt beslag gelegd op bankrekeningen en niet zelden worden dwangmiddelen ingezet.
In dergelijke zaken wordt vanuit de verdediging bij de advisering vaak met name gefocust op het juridische: wat kan in die zin worden betekend voor cliënten. De impact van een strafrechtelijk onderzoek gaat echter juist voor fraudeverdachten veel verder dan deze juridische gevolgen.
Deze cursus heeft tot doel inzicht te geven in de niet-juridische impact van strafrechtelijke onderzoeken en een eventueel daarop volgende strafrechtelijk vervolging voor fraudeverdachten.
Tijdens de cursus vertelt Dennis Lesmeister, een van de veroordeelden uit de Vastgoedfraudezaak, hoe hij zijn vervolging heeft ervaren. Hij geeft de cursus samen met Wim Huisman, professor criminologie aan de VU. Wim Huisman behandelt onder meer resultaten uit wetenschappelijk onderzoek over deze gevolgen.
Aan de hand hiervan wordt besproken hoe de specifieke belevingen en gevolgen van fraudeverdachten bij hun advisering en begeleiding dienen te worden betrokken.
Programma
13.00 uur Inloop & registratie
13.30 uur Deel I
Spreker: Dennis Lesmeijster
De ervaringsdeskundige aan het woord: chronologische weergave van wat er op een fraudeverdachte afkomt en wat er met hem gebeurt bij een verdenking en daarop volgende vervolging.
Hoe beleeft een vervolgde het strafproces / de strafrechtspleging en wat zijn de gevolgen hiervan?
Wat zijn, naast de strafrechtelijke aspecten, de overige gevolgen op onder meer zakelijk, persoonlijk, sociaal-maatschappelijk en mentaal vlak?
Dilemma’s en stellingen
15.00 uur Koffiepauze
15.15 uur Deel II
Spreker: Wim Huisman
Bespreking van wetenschappelijk onderzoek op dit gebied
Project aan de VU
16.45 uur Koffiepauze
17.00 uur Deel III
Sprekers: Wim Huisman & Dennis Lesmeister
Hoe dienen advocaten rekening te houden met de verschillende gevolgen van een verdenking en vervolging van een fraudeverdachte?
Welke aspecten dienen zij mee te wegen in hun advisering en besluitvorming?
Tips & advies om fraudeverdachten beter te kunnen begrijpen en te begeleiden
Discussie en bevindingen dilemma’s
18.00 uur Afsluiting met borrel
Leerdoelen
Kennis opdoen op het gebied van empirisch wetenschappelijk onderzoek over strafrechtspleging en witteboorden
Bewustwording van de gevolgen en beleving voor witteboorden van de strafrechtspleging
Advies over het begeleiden van witteboorden en de specifieke afwegingen hierbij
Sprekers
Wim Huisman - Hoogleraar criminologie aan de Vrije Universiteit
Dennis Lesmeister - Veroordeelde uit de Klimop / Vastgoedfraude
Doelgroep
Deze cursus is onder meer gericht op:
Advocaten
Bedrijfsjuristen
Leden van de rechterlijke macht
Openbaar Ministerie
Juristen werkzaam bij de overheid
De cursus staat nadrukkelijk ook open voor medewerkers van opsporingsautoriteiten, officieren van justitie en rechters. Zij krijgen bij het volgen van deze cursus uit eerste hand een kijkje in de keuken waarbij de beleving van fraudeverdachten en de gevolgen van de strafrechtspleging inzichtelijk worden gemaakt.
Niveau: Verdieping
Praktische Informatie
Datum: Vrijdag 14 juni 2019
Duur: 13.30 - 18.00 uur
Inloop vanaf 13.00 uur
Kosten: € 325,- excl. BTW
Locatie: Amsterdam, nabij station Amsterdam Zuid
PO/PE-punten: 4