Cursus Handhaving van Sociale Zekerheidsfraude | Dinsdag 1 december 2020
/Tijdens deze cursus staan de ontwikkelingen op het gebied van de handhaving en het handhavingsbeleid in de sociale zekerheid centraal. Aan de orde komen de bevoegdheden waarover toezichthouders socialezekerheidswetgeving in dat kader beschikken.
De wens van het kabinet en de samenleving is om fraude met uitkeringen stringent aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen. Toezicht en handhaving zijn dan ook steeds weer terugkerende speerpunten in elk kabinet. Er is bij het toezicht op en de handhaving van socialezekerheidswetgeving sprake van een breed scala aan instrumenten die moeten voorkomen dat mensen onterecht een uitkering ontvangen. Het sluitstuk is het opleggen van een sanctie bij overtreding van de regels. Het niet of onjuist verstrekken van inlichtingen aan de uitkeringsorganen wordt gesanctioneerd met een bestuurlijke boete of met een vervolging door het Openbaar Ministerie. De aanscherping van het sanctiebeleid is genuanceerd door jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep. Deze jurisprudentie gaf aanleiding tot wijziging van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving en het Boetebesluit. Bij de uitkeringsorganen zijn toezichthouders dagelijks bezig met het uitvoeren van bestuursrechtelijke onderzoeken. Wanneer de uitkeringsfraude boven aangegeven grenzen stijgt wordt er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. In dat geval is sprake van de zogenaamde sfeerovergang bij de toepassing van bevoegdheden.
Tijdens deze cursus staan bovengenoemde ontwikkelingen centraal.
Programma
Ochtendprogramma: De punitieve sanctie in socialezekerheidswetten
Aanwijzing Sociale Zekerheidsfraude van het College van Procureurs-Generaal
Implicaties van de Wet Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving
Opleggen van een bestuurlijke boete bij schending van de inlichtingenplicht
Vormen van verwijtbaarheid
Termijn voor het opleggen van de boete
Recidiveboete
Procedure bij oplegging van de bestuurlijke boete
Middagprogramma: Handhavingsmogelijkheden
Fraudevormen
Verplichtingen die opgelegd kunnen worden in het kader van de socialezekerheidswetgeving
Bevoegdheden van de toezichthouder bij handhaving van de sociale zekerheidsfraude
Sfeerovergang & una via
Docent
Henk Dammers, is decennialang werkzaam in alle geledingen van de opsporings- en toezichtwereld en beschikt dan ook over ruime ervaring. Zo was hij o.a. werkzaam bij politie, recherche, bijzondere opsporingsdiensten, sociale recherche en inspecties van diverse ministeries op zowel uitvoerend, leidinggevend als adviserend gebied. Ook nu is hij nog steeds als senior-adviseur werkzaam bij een landelijke inspectiedienst. Daarnaast is hij ruim 20 jaar werkzaam als docent, opleider, trainer en auteur. Praktijkervaringen en reflecties op zijn eigen werksituaties vormen dan ook de basis op grond waarvan een leersituatie wordt gevormd.
Doelgroep
Advocaten
(overheids)juristen
Bedrijfsjuristen
Toezichthouders
Handhavers
Praktische informatie
Deze cursus wordt gehouden op:
Dinsdag 1 december 2020
van 10.00 -17.15 uur
Kosten: EUR 385,00 excl. 21% BTW
Locatie: Koninginnegracht 60, Den Haag