Drie jaar cel voor oud-gedeputeerde Hooijmaijers wegens corruptie
/Ton Hooijmaijers, oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. De rechtbank Noord-Holland acht bewezen dat hij zich meerdere malen als ambtenaar heeft laten omkopen en uit misdrijf verkregen gelden heeft witgewassen.
Grote bedragen
Hooijmaijers heeft, aldus de rechtbank, vele malen grote geldbedragen van bedrijven ontvangen, bedoeld om hem gunstig te stemmen en te bewegen zaken in een voor hun gunstige richting te laten lopen. Daarnaast is de voormalig gedeputeerde veroordeeld wegens valsheid in geschrift en witwassen van 15 grote geldbedragen.
Omkoping
Hooijmaijers heeft getracht formeel en op papier een beeld te schetsen dat hij als gedeputeerde geen advieswerkzaamheden meer zou verrichten, ten einde iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De werkelijkheid was echter volstrekt anders. Hij ontving tijdens zijn gedeputeerdenschap geld van bedrijven en meldde dat niet bij de provincie, terwijl hij als gedeputeerde volgens de toenmalige Commissaris van de Koningin ook geen geld mocht aannemen.
Vrijspraak
De rechtbank heeft Hooijmaijers vrijgesproken van één omkopingsfeit en ontslagen van alle rechtsvervolging voor 7 valse rekeningen. De rekeningen waren niet bedoeld om de bedrijven of hun leidinggevenden te misleiden, aldus de rechtbank; alle partijen waren immers op de hoogte van de valsheid van die rekeningen. Ook voor het witwassen van twee geldbedragen is de oud-gedeputeerde ontslagen van alle rechtsvervolging. Dat is iets anders dan vrijspraak. Bij vrijspraak heeft de verdachte het feit niet gepleegd. Bij ontslag van alle rechtsvervolging heeft de verdachte het feit wel gepleegd, maar is het feit zoals tenlastegelegd niet strafbaar.
Andere verdachten
De overige twee verdachten in megaproces Oranje zijn respectievelijk vrijgesproken en veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van twee jaar in combinatie met een taakstraf van 180 uur.
Bron: de Rechtspraak