Eis 24 maanden cel tegen oud-wethouder Van Rey en projectontwikkelaar
/Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam in een omvangrijk onderzoek naar omkoping, verkiezingsfraude en witwassen gevangenisstraffen van 24 maanden geëist tegen oud-wethouder van Roermond Van Rey en projectontwikkelaar Van Pol. Het OM eiste tegen Van Rey bovendien ontzetting uit het recht gedurende 3 jaar enig ambt te bekleden. De Roermondse oud-wethouder Schreurs hoorde een taakstraf van 180 uur tegen zich eisen, te vervangen door 90 dagen hechtenis. Hij wordt, als het aan het OM ligt, voor 2 jaar ontzet uit het recht om enig ambt op gemeentelijk niveau te bekleden.
In alle zaken heeft het OM een ontnemingsvordering aangekondigd.
Reeks ernstige beschuldigingen
Het OM heeft vandaag in zijn requisitoir de balans opgemaakt van een reeks ernstige beschuldigingen tegen Van Rey en zijn medeverdachten: van omkoping en lekken uit de vertrouwenscommissie tot verkiezingsfraude en witwassen.
Voor zijn medeverdachten Schreurs en Van Pol gaat het om omkoping, passief voor de een en actief voor de ander. Deze ernstige beschuldigingen komen, in de visie van het OM, neer op grove aantasting van de integriteit van het bestuur en de bestuurders.
Belangenverstrengeling en vriendjespolitiek
Het OM rekent het de oud-wethouders zeer aan dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan publieke en private belangenverstrengeling en zo een cultuur van vriendjespolitiek hebben gecreëerd. Ze lieten zich fêteren door Van Pol door in te gaan op uitnodigingen voor luxe diners en verzorgde reisjes naar WK en EK voetbal. In het geval van Van Rey ging het bovendien om onder meer geheel door Van Pol verzorgde stedentrips, reisjes naar Saint-Tropez, buitenlandse beursbezoeken en donaties aan het adviesbureau Liba van zijn zoon en dochter.
Volgens het OM hebben Van Rey en Schreurs het belang van een ondernemer, projectontwikkelaar Van Pol, en hun eigen belangen in een aantal gevallen vooropgesteld ten koste van het belang van de stad Roermond, van de burgers. Het OM op zitting: “De verdachten hebben het democratisch proces gemanipuleerd en de stad Roermond schade toegebracht. Ruim 6 miljoen euro is onnodig in de zakken van Van Pol gevloeid, terwijl dat geld ook had kunnen worden besteed aan de burgers van Roermond.”
In de visie van het OM zijn bovendien andere ondernemers benadeeld: door de voorkeursbehandeling die Van Pol kreeg, stonden zij met 1-0 achter.
Moreel kompas verloren
Het OM sprak vandaag in de rechtbank van het “compleet ontbreken van enig inzicht in de strafwaardigheid van het handelen” bij de verdachten. “Het lijkt er op alsof de verdachten zijn meegesleurd door hun eigen succes en ergens onderweg hun moreel kompas zijn verloren.”
Om iedere bestuurder en ambtenaar daarvan te doordringen, is er wetgeving, zijn er gedragscodes en integriteitsvoorschriften. En daaraan heeft iedereen –dus ook Van Rey en Schreurs– zich te houden, oordeelde het OM.
Persoonlijke omstandigheden
Bij de formulering van de strafeisen heeft het OM terdege rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Daarmee doelt de aanklager op de doorzoekingen van de woningen van verdachten die grote impact hebben gehad op zowel de verdachten als hun familieleden, die buiten hun schuld om bij de zaak betrokken zijn geraakt. Maar het OM heeft ook de impact van de grote mediabelangstelling en het tijdsverloop van het onderzoek meegewogen in de zwaarte van haar strafeisen.
De rechtbank liet weten nog geen datum te hebben geprikt voor de uitspraak.
Bron: OM