FIOD, Belastingdienst & OM pakken BTW-fraude aan
/De FIOD hoort deze week in totaal negen verdachten in acht strafrechtelijke onderzoeken naar het stelselmatig doen van onjuiste aangiften omzetbelasting (btw) door bedrijven. Daarnaast heeft de FIOD bij een groot aantal bedrijven en boekhouders administratie in beslag genomen. De onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket. De verdachten hebben vermoedelijk de maandomzet van bedrijven opzettelijk te laag gehouden in de aangiften omzetbelasting, waardoor zij minder omzetbelasting hoefden af te dragen. Hierdoor betaalden zij in totaal ten onrechte voor honderdduizenden euro’s minder omzetbelasting. De vermoedelijke fraudebedragen variëren van 250.000 euro tot 1.000.000 euro.
De FIOD heeft de directeur van een onroerend goed bedrijf uit Brabant Zuid-West en een belastingadviseur van een callcenter uit Flevoland aangehouden. Daarnaast is de eigenaar van een failliet bedrijf in de projectinrichting uit de regio Eindhoven gehoord, evenals een boekhouder en de eigenaar van een transportbedrijf uit het Groene Hart en de directeur en een boekhouder van een softwareproducent uit Vlaardingen. De bestuurder en boekhouder van een bedrijf in de onroerend goed branche in de regio Drenthe zijn uitgenodigd voor verhoor. De bedrijfspanden van een boekhouder en een transportbedrijf uit de omgeving van Eindhoven zijn doorzocht. Bij een installateur uit Haarlem is er informatie gevorderd.
210 miljoen uit onderzoek Belastingdienst
Sinds 2013 controleert de Belastingdienst intensiever op te weinig afgedragen btw. Tot en met mei 2015 heeft de fiscus bij ruim honderdduizend ondernemers aanslagen opgelegd voor circa 210 miljoen aan achterstallige btw.
Veel ondernemers constateren na afloop van een boekjaar dat er fouten zijn gemaakt in de btw-aangifte. Dit kan gebeuren door toepassing van een verkeerd btw-tarief of een verkeerde boeking in de administratie. Bij het opmaken van de jaarstukken ontstaat er dan een zogenoemde btw-balanspost. Dit kan een btw-schuld zijn maar ook een recht op een btw-teruggaaf. Ondernemers moeten een btw-schuld zelf aangeven en afdragen aan de fiscus. Een recht op teruggaaf kunnen zij verzilveren door bij de Belastingdienst teveel betaalde btw terug te vragen.
Bron: Rijksoverheid