FIOD en Belastingdienst onderzoeken toeslagenfraude
/De FIOD heeft vorige week in Amsterdam een doorzoeking gedaan en tientallen verdachten en getuigen gehoord in onderzoeken naar fraude met toeslagen. Ook is er een verdachte aangehouden. In alle gevallen gaat het om onderzoeken naar aanvragen van toeslagen waarbij gebruik is gemaakt van valse stukken. De onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.
De FIOD bezocht kinderopvanginstellingen die mogelijk onbedoeld betrokken zijn geraakt bij fraude. Ouders die toeslag aanvroegen, maakten gebruik van valse contracten met de kinderopvanginstellingen en andere valse stukken. De verdachte die door de FIOD aangehouden is, heeft de fraude vermoedelijk gefaciliteerd door valse stukken te leveren. Bij de verdachte zijn administratie, computers en digitale bestanden in beslag genomen.
Ouders die opzettelijk ten onrechte kinderopvangtoeslag aanvragen en daarbij gebruik maken van valse stukken, lopen het risico om strafrechtelijk te worden veroordeeld. De ten onrechte uitbetaalde toeslag moeten zij volledig terugbetalen. Lopende toeslagen worden meteen stopgezet. Toeslagen waar zij wel recht op hebben worden niet uitbetaald, maar worden verrekend met toeslagen die terugbetaald moeten worden.
Onderzoeken Belastingdienst
Het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) van de Belastingdienst deed onderzoek bij enkele tientallen kinderopvanginstellingen, gastouderbureaus en gastouders. Het CAF controleerde bij de kinderopvanginstellingen de aanwezigheid van de opgegeven kinderen en de daarbij behorende administratie. Uit de onderzoeken bleek dat bij een aantal instellingen kinderen zouden worden opgevangen, die bij de instelling niet bekend waren. Gastouders werden bezocht om te controleren of de kinderen waarvoor kinderopvangtoeslag is aangevraagd ook daadwerkelijk aanwezig waren.
Zowel de FIOD als het CAF gaan aanvullende onderzoek doen.
Zittingen
Afgelopen week en deze week waren er ook diverse rechtszittingen waarbij sprake was van fraude door het gebruik van valse stukken. De uitspraken van de rechter in deze individuele zaken varieerden van 90 uur taakstraf tot 240 uur taakstraf, in bijna alle gevallen aangevuld met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Het fraudebedrag in deze zaken varieerde tussen de € 11.000 en € 49.000. De hoofdverdachte en vermoedelijke facilitator in een grotere zaak moet nog voor de rechter verschijnen.
Met deze speciale actieweek willen Openbaar Ministerie, FIOD en de Belastingdienst extra onder de aandacht brengen dat het bewust onterecht aanvragen van toeslagen een strafbaar feit is. Ten onrechte geld vragen van de Staat, of dit nu is voor een toeslag, een subsidie of een belastingteruggave, is diefstal. Hierdoor wordt de overheid en de samenleving benadeeld en de onderlinge solidariteit ondermijnd.
Bron: Fiod