Fraude met kilometerteller hard aangepakt
/Vervolging bij fraude
Bijna een half miljoen voertuigen in Nederland heeft een onjuiste tellerstand. Tellerstanden worden veranderd met het doel hier financieel voordeel uit te halen. Door een lagere kilometerstand op de teller te zetten:
- kan bij de verkoop van een voertuig een hogere prijs worden bedongen,
- kan bij een auto voor de zaak de fiscale bijtelling worden omzeild en
- komt men bij een autoverzekering in aanmerking voor een lagere verzekeringspremie.
Kilometertellerfraude kost consumenten naar schatting € 150 miljoen en de verzekeringsmaatschappijen en de overheid enige honderden miljoenen euro’s per jaar. Daarom is in het wetsvoorstel Kilometertellerfraude een wettelijk verbod op het manipuleren van de kilometertellerstand opgenomen. Dit maakt strafrechtelijke vervolging van fraudeurs eenvoudiger.
Registratieverplichting tellerstand
In het wetsvoorstel worden alle door de RDW erkende bedrijven verplicht om niet alleen bij de APK-keuring, maar ook op andere vaste momenten de tellerstand van een auto aan de RDW door te geven. Het gaat dan om momenten als:
- de opname van voertuigen in de bedrijfsvoorraad,
- wijziging tenaamstelling en
- onderhoud en reparaties bij boven een nog vast te stellen bedrag.
Met de registratieverplichting kunnen onregelmatigheden in de reeks kilometerstanden beter en sneller worden gesignaleerd. Voor iemand die overweegt een auto te kopen wordt het mogelijk om bij de RDW informatie in te winnen over de betrouwbaarheid van de tellerstand.
Bron: Rijksoverheid