Gegrondverklaring verzoek: recht om vergeten te worden van arts op zwarte lijst
/Rechtbank Amsterdam 19 juli 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:8606
Tegen de arts in kwestie was een tuchtklacht ingediend door een patient die door de arts was geopereerd. Bij uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg is aan de arts een onvoorwaardelijke schorsing van haar inschrijving in het BIG-register opgelegd.
Als in de zoekmachine van Google de zoekopdracht ‘arts’ wordt ingevoerd, wordt een aantal zoekresultaten weergegeven. Ten tijde van het indienen van het verzoekschrift en ten tijde van het schrijven van de beschikking bevinden zich onder de zoekresultaten de volgende twee koppelingen. Op de eerste pagina, op de derde plaats: Op de bronpagina van deze koppeling staat de vermelding van [verzoekster] op de ‘zwarte lijst artsen’. De bronpagina toont een foto van arts en vermeldt onder meer haar BIG-nummer en de integrale tekst van de uitspraak van het Centraal Tuchtcollege (de tuchtrechtelijke veroordeling) en een samenvatting daarvan.
De arts heeft Google verzocht tot verwijdering van de koppelingen. De Autoriteit Persoonsgegevens is verzocht om bemiddeling in deze. Dat verzoek is afgewezen:
“(...) De informatie in de zoekresultaten is, voor zover de AP dit kan beoordelen, niet kennelijk onjuist. De gevonden URL’s verwijzen naar zoekresultaten die berichten over de voorwaardelijke schorsing van uw cliënt (…). De proeftijd is momenteel nog niet verlopen. Het gaat dan ook om relevante (niet verouderde) informatie. Dat de informatie buitensporig en niet ter zake dienend zou zijn, kan de AP niet vaststellen. Het gaat om een voorwaardelijke schorsing van [termijn 2] die weliswaar verstreken is, maar waarvan de proeftijd nog loopt tot [einde termijn] . De zoekresultaten bevatten verder geen informatie over het provéleven van uw cliënt maar richten zich op haar professionele leven. Het is voor bijvoorbeeld toekomstige patiënten belangrijk om die informatie te kunnen vinden. Uw argument dat de informatie in kwestie terug te vinden is in het BIG-register doet naar de mening van de AP onvoldoende recht aan dit belang. Het specifiek doorzoeken van het BIG-register is een actie die de gemiddelde patiënt bij de keuze voor een arts niet zal voeren. (…)”.
Rechter verklaart het verzoek gegrond, waardoor Google de koppeling binnen 7 dagen dient te verwijderen. Google is in hoger beroep.
Lees hier de volledige uitspraak.