Gevangenisstraf geëist tegen leidinggevenden recyclingbedrijf

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Breda gevangenisstraffen tot een half jaar geëist tegen twee leidinggevenden van een bedrijf in Moerdijk en Rotterdam dat zich bezig houdt met recycling van steenachtig bouw- en sloopafval. Uit onderzoek door de politie komt naar voren dat het bedrijf in strijd met de vergunning zwaar vervuilde afvalwaterstromen niet verantwoord heeft afgevoerd, waardoor de bodem onder het bedrijventerrein in Moerdijk verontreinigd kon worden. Tegen het bedrijf eiste de officier een boete van 100.000 euro.

Volgens de aan het bedrijf verstrekte vergunning zouden de verschillende afvalwaterstromen door het rioleringssysteem onder het bedrijventerrein gescheiden moeten worden, om er voor te zorgen dat het te vervuilde zwarte water (percolaat) op verantwoorde wijze afgevoerd kon worden. Uit onderzoek komt naar voren dat het bedrijf in 2007 en 2008 het aanwezige rioleringssysteem om afvalwaterstromen te scheiden niet heeft onderhouden, waardoor het verstopt is geraakt. Hierdoor is in strijd met de vergunning de werking van het bedrijf veranderd, want de afvalstromen konden niet meer gescheiden worden. De verschillende afvalwaterstromen werden bij elkaar opgeslagen. Vervolgens werden ze met een sproeiwagen verspreid over de op het terrein opgeslagen (gereinigde) grond en over delen van het terrein die niet van een vloeistofdichte vloer waren voorzien. Het afvalwater kon van het terrein afstromen naar lager gelegen onverharde delen. Het vervuilde water kwam zo in de bodem terecht.

De officier van justitie laakte op zitting de achteloze houding van de verdachten. Het gaat om betrekkelijk grootschalige overtreding van milieuvoorschriften en regels die er juist zijn om het milieu te beschermen: "Verdachten dachten alleen aan de eigen portemonnee. Het riool werd niet onderhouden om kosten te besparen. Daarmee haalden verdachten een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden." Deze vorm van organisatiecriminaliteit leidt tot verlies van vertrouwen in het bedrijfsleven en de eerlijkheid van het economisch verkeer. De verdachten zijn al eerder veroordeeld, dus volgens de officier kan niet meer worden volstaan met werkstraffen en boetes. Ze eiste een gevangenisstraf van een half jaar tegen de directeur. De dagelijks leidinggevende hoorde een gevangenisstraf van twee maanden tegen zich eisen.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^