Gevangenisstraffen geëist tot vier jaar voor fraude met toeslagen

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen vijf verdachten die op grote schaal de Belastingdienst hebben opgelicht. De mannen hebben vermoedelijk BSN-nummers van nietsvermoedende mensen misbruikt om voor tienduizenden euro's valselijk zorg-, kinderopvang-, en huurtoeslagen aan te vragen. De verdachten lieten het geld storten op rekeningen waar zij toegang toe hadden. ,,Honderden mensen zijn hier slachtoffer van geworden,'' aldus de officier van justitie.

De verdachten, in de leeftijd van 21 tot 24 jaar, legden de hand op BSN-nummers door post uit brievenbussen te hengelen en door ingescande identiteitsbewijzen uit gestolen computers te halen. Daarnaast kregen ze jaaropgaven en salarisstroken met BSN-nummers van een postophaler. Hij is een van de verdachten.
 
De verdachten verzamelden ook DiGiD's, die werden afgestaan door kwetsbare jongeren en door mensen die er een kleine vergoeding voor kregen. In dezelfde groep werden ook bankrekeningnummers, bankpassen en pincodes verzameld. Met die DigiD's konden de verdachten, gebruikmakend van andermans BSN-nummer, toeslagen aanvragen en het geld op een gekozen bankrekeningnummer laten storten.
 
Maatregelen

De Belastingdienst heeft vorig jaar direct maatregelen genomen toen deze fraude aan het licht kwam. BSN-nummers en DiGiD's zijn tegenwoordig aan elkaar gekoppeld, waardoor deze vorm van fraude niet meer mogelijk is.
 
De FIOD startte in juli 2011 een onderzoek na meldingen van mensen op wiens naam ten onrechte toeslagen werden aangevraagd. De vijf verdachten hebben 492 mensen benadeeld. Hun BSN-nummers zijn 965 keer gebruikt.
 
"Honderden onwetende mensen kregen ineens hun maandelijkse toeslag niet meer gestort. Daar gaat een wereld van leed achter schuil,'' aldus de officier van justitie. "Verdachten hebben doelbewust gezocht naar de gegevens om deze fraude te kunnen plegen en dit maakt dat forse gevangenisstraffen moeten volgen."
 
De officier eiste tegen de hoofdverdachte vier jaar celstraf. Twee medeverdachten hoorden gevangenisstraffen van drie jaar en zes maanden tegen zich eisen. Een vierde verdachte moet volgens de officier een celstraf van drie jaar krijgen. Het viertal vormde in de ogen van het Functioneel Parket een criminele organisatie. De officier heeft de rechtbank gevraagd om drie van deze verdachten ook ieder een geldboete van 15.000 euro op te leggen.
 
Tegen de vijfde verdachte is 180 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Het gaat om de postophaler die poststukken met BSN-nummers heeft geleverd aan zijn medeverdachten.
 
Bron: Openbaar Ministerie
Print Friendly and PDF ^