Gevangenisstraffen tot 4,5 jaar voor BTW-carousselfraude
/Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot vier en een half jaar geëist tegen vier verdachten uit Rotterdam en één verdachte uit Schiedam. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat zij hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die zich bezig hield met grootschalige BTW-fraude met mobiele telefoons. De schatkist is door de fraude benadeeld voor circa 5.000.000 euro.
Een 31-jarige man uit Rotterdam en een 47-jarige man uit Schiedam worden door het OM gezien als de hoofdverdachten en speelden een belangrijke rol in de criminele organisatie. De organisatie hield zich stelselmatig bezig met de in- en verkoop van mobiele telefoons. Zij beschikten over diverse bedrijven op naam van katvangers, zogenaamde "ploffers". Deze "ploffers" kochten bijvoorbeeld vanuit Duitsland telefoons, waarover (vanwege het grensoverschrijding) geen BTW betaald hoeft te worden. De telefoons werden vervolgens doorverkocht aan andere bedrijven van de organisatie. De ploffer draagt geen BTW af en gaat na verloop van tijd met een enorme BTW-schuld failliet. Omdat deze BTW door de andere bedrijven wél wordt teruggevraagd levert dit een kostenpost van miljoenen op voor de staat. De belastingbetalers moeten daarvoor opdraaien. De officier van justitie rekent dit de verdachten zwaar aan en vindt daarom gevangenisstraffen van 4,5 jaar passend.
Ook drie katvangers, die een "ploffer" op hun naam lieten schrijven hoorden gevangenisstraffen tegen zich eisen: "Zij hebben onder zeer dubieuze en schimmige omstandigheden een bedrijf op hun naam gezet. Hiermee hebben zij de kans aanvaard dat het bedrijf gebruikt zou gaan worden voor het plegen van strafbare feiten, hetgeen ook is gebeurd". Het OM rekent hen dit zwaar aan: "Van een bestuurder van een onderneming mag je verwachten dat zij iets ondernemen en van hun bevoegdheden als bestuurder gebruik maken. Zij hadden de fraude kunnen stoppen maar dat deden zij niet". De officier van justitie wil dat de katvangers tot zeven maanden de gevangenis in gaan, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Bron: OM