Gokimperium is alsnog een naheffingsaanslag van 13,5 miljoen verschuldigd
/Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft beslist dat een gokimperium alsnog een naheffingsaanslag van 13,5 miljoen aan kansspelbelasting verschuldigd is. Het hof vindt net als de rechtbank Zeeland-West-Brabant bewezen dat de kansspelen werden georganiseerd en gehouden door een in Nederland gevestigde besloten vennootschap.
Online kansspelen
Op internet werden tot 2013 via 7 websites kansspelen aangeboden, gericht op de Nederlandse markt. De websites waren in werkelijkheid van een in Nederland gevestigde besloten vennootschap, maar de ondernemingsstructuur was zo opgezet dat het leek alsof de spelen werden georganiseerd vanuit het buitenland door buitenlandse rechtspersonen.
Grootschalig onderzoek
Bij een grootschalig politieonderzoek in binnen- en buitenland werden grote hoeveelheden documenten en data in beslaggenomen. Een van de in beslaggenomen databases bevatte informatie over de 7 websites die betrokken zijn bij deze zaak. Toen bleek dat voor de websites in Nederland geen kansspelbelasting werd voldaan.
Aan de hand van ontvangen financiële gegevens heeft de belastinginspecteur een naheffingsaanslag van 13,5 miljoen euro berekend. De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder al dat Nederlandse besloten vennootschap de organisator van de kansspelen was en niet een buitenlandse vennootschap. De rechtbank liet de naheffingsaanslag in stand. De Nederlandse besloten vennootschap ging tegen die beslissing in hoger beroep. Zij bestreed dat zij de organisator van de kansspelen was en zij was het in hoger beroep ook niet eens met de hoogte van de naheffingsaanslag.
Beslissing van het hof
De belastinginspecteur heeft voor het hof voldoende aannemelijk gemaakt dat de Nederlandse besloten vennootschap de daadwerkelijke beslissingen nam over de organisatie van de via de goksites aangeboden kansspelen.
Daarnaast heeft het hof beslist dat de naheffingsaanslag niet te hoog is vastgesteld. Omdat partijen een enorme hoeveelheid aan stukken op digitale wijze hadden overgelegd heeft het hof alleen stukken waar partijen rechtstreeks naar verwezen en die voor het hof leesbaar waren bij zijn beslissing betrokken. Uit de stukken die de belastinginspecteur heeft overgelegd blijkt dat de belastinginspecteur de werkelijkheid heeft proberen te benaderen op basis van objectieve en verifieerbare gegevens. De Nederlandse besloten vennootschap heeft niet aannemelijk gemaakt dat de berekeningen van de inspecteur niet kloppen. De Nederlandse besloten vennootschap is de volledige naheffingsaanslag alsnog verschuldigd.