Makelaar hoort bijna twee jaar gevangenisstraf tegen zich eisen
/De officier van justitie heeft gisteren 21 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 49-jarige man uit Den Haag.
De man wordt ervan verdacht dat hij vanuit zijn functie als makelaar zijn positie en mogelijkheden heeft misbruikt, door panden te verhuren of laten verhuren waar vervolgens hennepkwekerijen in werden geplaatst. In totaal gaat het om zeven woningen waarbij de makelaar bemiddeld heeft in verhuur en waar een hennepkwekerij is aangetroffen.
De makelaar droeg in vijf zaken huurders voor aan andere verhurende makelaars. Later bleek dat hij de gegevens van deze ‘huurders' misbruikte. Op het moment dat de politie in die woningen een hennepkwekerij aantrof, was het namelijk onduidelijk wie de huurder was. Degene die op papier de huurder was, wist van niks. De verhuurder of verhurend makelaar had in al deze gevallen, de huurder nooit gezien. De huur bleek altijd betaald te zijn vanaf de rekening van de 49-jarige verdachte. Daarover zegt hij zelf dat hij dat alleen deed bij huurders uit het buitenland die nog geen Nederlandse rekening hadden, maar uit onderzoek blijkt dat meerdere spookhuurders al jaren in Nederland woonden of Nederlander zijn.
Valse papieren
De papieren die bij de huurovereenkomst waren overhandigd, leken van de officiële huurder: loonstroken, een werkgeversverklaring en een arbeidsovereenkomst. In een aantal gevallen bleken deze personen de papieren een keer bij de makelaar te hebben ingeleverd, maar nooit te hebben teruggekregen.
Uit het onderzoek is ook gebleken dat de makelaar valse papieren zoals een salarisspecificatie en een werkgeversverklaring liet maken. Zo kon het dat een huurder op papier, zogenaamd ergens werkte, waar hij nooit had gewerkt. De betreffende persoon wist ook niks van de gehuurde woning.
De officier van justitie vertelde in de rechtszaal nog meer over de werkwijze van de makelaar. Wanneer hij een huurder koppelde aan een collega makelaar, regelde hij alles en meestal kreeg de verhurende makelaar de huurder nooit te zien. Uit tapgesprekken bleek zelfs dat de verdachte probeerde te voorkomen dat een huurder en de verhurende makelaar elkaar zouden ontmoeten. Zo zei hij tegen een huurder dat hij niet naar een afspraak moest komen. Daarnaast kwam het voor dat de verdachte de huur van een aantal huizen niet overmaakte aan zijn collega makelaar, terwijl dit wel de afspraak was. Volgens de officier van justitie maakte de verdachte zich hiermee schuldig aan verduistering.
Ernst van de feiten
De officier van justitie verwijt het de verdachte dat hij misbruik heeft gemaakt van verschillende mensen: zowel de makelaars die nietsvermoedend via hem een huis lieten verhuren en de mensen die hij op papier de woning liet huren, terwijl zij van niks wisten maar op deze manier wel bijvoorbeeld energieleveranciers achter zich aankregen in verband met gestolen stroom voor de hennepkwekerijen.
De verdachte heeft met zijn praktijken hennepteelt mogelijk gemaakt: een industrie die in belangrijke mate in handen is gekomen van de georganiseerde criminaliteit. Niet alleen zorgt hennepteelt voor veel overlast, verloedering en gevaar in woonwijken, maar het gaat ook vaak samen met belastingontduiking, illegale bewoning en energiediefstal. Door het illegaal aftappen van elektriciteit ontstaan brandgevaarlijke situaties voor ook de omliggende huizen. Het aanpakken van dergelijke hennepteelt is dan ook één van de speerpunten van het Openbaar Ministerie.
Bron: OM