Minder misdaad maar meer strafzaken in 2015
/De criminaliteit is in 2015 opnieuw afgenomen. Toch handelde de Rechtspraak 5 procent meer strafzaken af dan in 2014. Dat blijkt uit Criminaliteit en rechtshandhaving 2015, een gezamenlijke uitgave van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en de Raad voor de rechtspraak.
Bijna 1 op de 5 Nederlanders vanaf 15 jaar is vorig jaar slachtoffer geworden van veelvoorkomende criminaliteit, zoals gewelds- of vermogensdelicten en vandalisme. Dat is bijna 5 procent minder dan in 2014. Vergeleken met 2007 is het aantal geregistreerde misdrijven met 26 procent gedaald, van 1,3 miljoen tot ruim 960 duizend. Vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde namen sindsdien zelfs met de helft af. De politie registreerde 43 procent minder verdachten en bij minderjarigen is de terugloop nog sterker: van 53 duizend verdachten in 2007 naar ruim 22 duizend vorig jaar.
Afgehandelde zaken
Het Openbaar Ministerie handelde vorig jaar ruim een kwart minder zaken af (ruim 205 duizend) dan in 2007. Bij de Rechtspraak liep het aantal zaken minder terug. Daar zijn vorig jaar 102 duizend strafzaken behandeld. Bijna een vijfde minder dan in 2007, maar 5 procent meer dan in 2014. Bovendien daalde het aantal straffen dat de rechter oplegde de afgelopen jaren minder hard (- 27 procent) dan de sancties van de politie (- 49 procent) en het OM (- 39 procent).
Delicten en straffen
Ruim de helft van de strafzaken ging vorig jaar over vermogensdelicten, geweld en seksuele misdrijven. Van de verdachten die voor de rechter kwamen is 87 procent schuldig bevonden, iets minder dan in 2007. Rechters legden relatief gezien vaker een vrijheidsstraf op dan in 2007, maar die duurde gemiddeld minder lang. Boetes werden juist minder vaak opgelegd. Het percentage taakstraffen bleef gelijk.
Bundeling van gegevens
Het CBS, het WODC en de Raad voor de rechtspraak bundelen elk jaar hun statistische informatie over ontwikkelingen in de criminaliteit en de reactie daarop van politie, justitie en Rechtspraak in Criminaliteit en rechtshandhaving. Ook het OM en de politie zijn betrokken bij de publicatie, die bedoeld is als naslagwerk voor onder anderen beleidsmakers, wetenschappers en journalisten.
Lees het volledige onderzoek: