OM eist 137 dagen cel en TBS met voorwaarden voor verdachte van grootschalig hacken

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 137 dagen gevangenisstraf en TBS met voorwaarden geëist tegen de 19-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van het hacken van ruim 2.000 computers, tussen december 2010 en oktober 2013. Hij zou met behulp van malafide software (malware) onder meer webcams hebben overgenomen en opnames hebben gemaakt. Ook zou hij bestanden op de gehackte computers hebben gedownload, vernietigd en verspreid. In totaal gaat het om ruim 40 miljoen afbeeldingen en video's.

Op basis van psychologisch onderzoek naar de persoonlijkheid van de verdachte werd door deskundigen geadviseerd om een tbs-maatregel op te leggen, waarbij verdachte niet in een kliniek hoeft te verblijven, maar wel behandeld moet worden. De tbs-maatregel werd geadviseerd gelet op de noodzaak en de te verwachten duur van een behandeling. Het OM hield bij de eis rekening met dat advies, en heeft gevraagd om onmiddellijke uitvoerbaarheid van de TBS maatregel, om de behandeling op korte termijn te kunnen starten.

De verdachte was tijdens een deel van de tenlastegelegde feiten minderjarig, daarom was de zaak aangebracht voor de jeugdrechter. Aan de jeugdrechter werd een dagvaarding voorgelegd waarop een klein aantal feiten  stond die de verdachte op minderjarige leeftijd zou hebben gepleegd, en een groot aantal feiten waarvan hij als meerderjarige wordt verdacht. Het OM heeft één straf geëist en gevraagd om de verdachte als meerderjarige te berechten. Omdat het gaat om een doorlopende reeks van feiten, met een volwassen karakter, de verdachte tijdens het grootste deel daarvan meerderjarig was en bovendien reeds was gewaarschuwd door een eerder opgelegde werkstraf voor vergelijkbare feiten, was er volgens het OM geen reden om te komen tot een aparte eis volgens het minderjarigenstrafrecht.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat er sprake was van ernstige feiten. Niet alleen zou de verdachte vele willekeurige slachtoffers hebben begluurd, hij zou hen ook bewust schade hebben toegebracht door zich voor te doen als de gehackte personen, of door hun bestanden te wissen of  te verspreiden. In totaal zou de verdachte ruim 40 miljoen afbeeldingen en video's in zijn bezit hebben gehad. Omdat op een deel daarvan tieners in seksuele poses te zien zijn, wordt ook bezit en verspreiding van kinderpornografisch materiaal tenlastegelegd.

Aanleiding voor het onderzoek waren drie aangiftes, van gehackte social media accounts en een computer. Daaronder was een minderjarig meisje, die aangifte deed nadat op haar Facebook account een seksueel getint filmpje werd geplaatst dat was gemaakt met haar webcam. De 19-jarige Rotterdammer zou ook verantwoordelijk zijn voor het online plaatsen van het uitgelekte VWO-eindexamen Frans, via een gehackte computer. De eigenaar van die computer werd daardoor ten onrechte beschuldigd. Op een andere computer werden bijvoorbeeld schoolbestanden gewijzigd en een scriptie verwijderd. De grootschalige hack had niet alleen gevolgen voor individuele benadeelden. Toen na de aanhouding van de verdachte bekend werd dat op grote schaal computers waren gehackt, werd met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gewerkt aan een oplossing voor de besmette computers.

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagmiddag ook gevraagd om een schadevergoeding voor vier slachtoffers die daar een vordering voor hadden ingediend. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 10.000 euro.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^