OM eist celstraffen tot 36 maanden voor handel in vervalste merkartikelen
/Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen dinsdag voor de rechtbank Utrecht tot 36 maanden gevangenisstraf geëist tegen acht verdachten van handel in vervalste merkartikelen. De groep heeft volgens de officier van justitie bij het Functioneel Parket jarenlang gehandeld in namaakartikelen van merken als Nike, Gaastra, Björn Borg en Dolce & Gabbana.
Dat gebeurde vanuit loodsen in de omgeving van Utrecht. De verdachten draaiden met hun illegale handel een miljoenenomzet, aldus de officier van justitie. Uit het strafdossier komt naar voren dat de groep in een periode van ruim anderhalf jaar een omzet boekte van 4,3 miljoen euro. Daar hielden de verdachten een nettobedrag van 4,5 ton aan over. Het achttal wordt verdacht van handel in merkvervalste artikelen en deelname aan een criminele organisatie in de periode van 2008 tot de zomer van 2011, toen ze werden aangehouden.
Ondermijning
,,Het is duidelijk geworden dat een groep mensen zich bezig heeft gehouden met illegale handel en daar veel geld mee heeft verdiend,'' stelde de officier op zitting. ,,Dat gebeurde in een wereld met op het eerste gezicht keurige mensen. Maar schijnt bedriegt. Hier is sprake van ondermijning van de rechten van anderen en het economisch stelsel. Veel geld verdienen en geen belasting afdragen.''
Een deel van de verdachten hield zich voornamelijk bezig met de import van merkvervalste artikelen uit onder meer Turkije. Een ander deel verkocht de illegale handelswaar vanuit loodsen aan ondernemers, die waarschijnlijk wisten dat ze namaakartikelen kochten. De kopers werden benaderd via groeps-sms'jes en advertenties op websites als Ebay en Marktplaats.
Ontneming
Tegen een 31-jarige verdachte uit Amsterdam die de leiding had over de import van de namaakartikelen eiste de officier een celstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De officier heeft de rechtbank daarnaast gevraagd een geldbedrag van ruim 60.000 euro dat bij deze verdachte is gevonden, verbeurd te verklaren.
De groep tussenhandelaren werd geleid door een 31-jarige man uit Utrecht en zijn 26-jarige broer uit Nieuwegein. Ze kregen hulp van onder anderen hun stiefvader. De officier eiste tegen de twee broers 30 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en verbeurdverklaring van een geldbedrag van in totaal bijna 20.000 euro. De vijf andere verdachten hoorden straffen tegen zich eisen variërend van 240 werkstraf tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
De officier van justitie kondigde op zitting ook een ontnemingsprocedure aan, waarin het wederrechtelijk verkregen voordeel zal worden teruggevorderd van de verdachten.
Bron: OM