OM eist gevangenisstraf voor oplichting van verzekeringsmaatschappijen

Een 46-jarige man uit Emmen hoorde vandaag voor de rechtbank in Almelo een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Volgens de officier heeft de man zich schuldig gemaakt aan grootschalige verzekeringsfraude met verzuimpolissen. De man zou in de periode augustus 2012 tot juli 2015 verschillende bedrijven hebben opgericht, met hulp van onder andere een 51-jarige man uit Enschede. In Hengelo werd een bedrijfspand gehuurd. De opgerichte bedrijven ontplooiden verder geen activiteiten, maar er werden wel mensen benaderd die als ‘’werknemer’’ konden fungeren. Voor deze fictieve werknemers – die geen werkzaamheden verrichtten - werden verzekeringspolissen afgesloten die zouden uitkeren als de werknemers ziek zouden worden.

In totaal werden vier werknemers van deze, speciaal voor dit doel opgerichte bedrijven, ziek gemeld. De 51-jarige man uit Enschede  had zelf een bedrijf in kantoorartikelen. Ook van dit bedrijf werden drie fictieve personeelsleden ziek gemeld.

Verschillende ziek gemelde werknemers gingen zelfs naar het spreekuur van de bedrijfsarts. Zij kregen voor hun medewerking een vergoeding, oplopend tot enkele honderden euro’s.

Dit resulteert volgens de officier van justitie in drie strafbare feiten. Twee verzekeringsmaatschappijen keerden in totaal een bedrag van bijna 146.000 euro uit. Hier acht het OM| de oplichting bewezen. Daarnaast heeft de man zich volgens het OM schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en witwassen.

De 46-jarige man heeft volgens de officier een leidende rol gehad in het geheel. Hij heeft de verzekeringsaanvragen gemaakt, hij verzorgde de correspondentie met de verzekeraars en hij incasseerde het geld. De officier van justitie noemde de verdachte ‘’een man die absoluut geen grenzen kent’’.

De man is op 7 juli 2015 door de rechtbank Noord Nederland  veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor een verduistering, oplichting, flessentrekkerij en faillissementsfraude. De officier van justitie noemde in dit verband de ‘’brutaliteit waarmee de verdachte verder ging met zijn schimmige zaakjes: ,,De verzuimverzekeringsoplichting waar het vandaag over gaat,  liet verdachte immers gewoon doorlopen,  terwijl hij voor allerlei andere oplichtingszaken verantwoording bij de rechter moest afleggen.’’

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van twee jaar op zijn plaats. Ook zou de man het crimineel verdiende geld moeten terug betalen; daarvoor diende de officier een ontnemingsvordering van bijna 44.000 euro in.

De medeverdachten uit dit onderzoek, waaronder de mensen die zich als zieke werknemer hebben voorgedaan, moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^