OM eist in hoger beroep 6 jaar celstraf voor verdachten Palm Invest
/De advocaat-generaal in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen van zes jaar geëist tegen de twee voormalige feitelijk leidinggevers van PR-Invest en het latere Palm Invest. Ze worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrift, witwassen en het aanbieden van effecten onder de € 50.000 zonder prospectus.
In het product Palm Invest, deelname in de investering in onroerend goed op de Palmeilanden in Dubai, legden ruim 400 beleggers in totaal ruim 31 miljoen euro in. De verdachten spiegelden potentiële beleggers rendementen van 9% voor. Het geld zou belegd worden in vastgoed in Dubai. Later bleek dat maar enkele miljoenen daadwerkelijk ooit geïnvesteerd werd in onroerend goed. De rest ging op aan privégoederen van verdachten, zoals huizen, boten en auto's.
In de visie van het OM zijn de twee verdachten vanaf het begin bij zowel PR-Invest als het latere Palm Invest betrokken geweest. In nauw overleg hebben zij invulling gegeven aan de strafbare feiten. Verdachten hebben bewust en langdurig een schijnwerkelijkheid opgebouwd en volgehouden, met de bedoeling om hun slachtoffers grote sommen geld afhandig te maken. De beleggers hebben grote bedragen aan deze verdachten toevertrouwd en rekenden op rente-inkomsten en teruggave van het bedrag aan het eind van de looptijd. Het geld is grotendeels verdwenen. Verdachten wisten wat de gevolgen voor de slachtoffers zouden zijn en hadden alleen de intentie om zichzelf te verrijken. De kans is groot dat beleggers een groot deel van de door hen ingelegde gelden niet meer terug zien.
Het OM vindt dat alleen celstraffen van aanzienlijke duur recht doen aan de ernst van de feiten en het leed van de slachtoffers. "Verdachten hadden het vooropgezet plan tot dit bedrog en het bedrog is op listige wijze uitgevoerd. Er wordt nog wel eens gedacht dat puur financiële schade, zonder dat de lichamelijke integriteit van het slachtoffer in het geding is, minder erg is en de slachtoffers dus minder diep geraakt zijn. In een zaak als deze zien en begrijpen we echter dat ook het kwijtraken van grote geldbedragen zeer veel, ook emotionele, gevolgen kunnen hebben voor de slachtoffers", aldus het OM op de zitting. Naast de geëiste straffen vindt het OM dat de verdachten ook aan een groot aantal slachtoffers hun geleden schade moeten vergoeden.
De rechtbank veroordeelde verdachten eerder tot celstraffen van 3,5 jaar. Het OM en de verdachten stelden hoger beroep in.
Uitspraak volgt (naar verwachting) op 12 april.
Bron: OM