Oplichter peuterde geld los voor behandelingen van door hem verzonnen kanker

Op 14 november hoorde een 46-jarige man uit Soesterberg een celstraf van 36 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, voor oplichting tegen zich eisen. Ook vroeg de officier om de vorderingen van de negen personen die slachtoffer van hem zijn geworden toe te wijzen, een bedrag van in totaal 190.000 euro. Tussen 2009 en 2013 wist hij geldbedragen van ze los te peuteren om de behandeling voor kanker te kunnen betalen, behandelingen die nooit hebben plaatsgevonden.

De verdachte diste verschillende verhalen op. Hij kon zijn advocaat niet betalen in verband met een echtscheidingsprocedure. Hij zou ontslagen worden en de gerechtskosten niet kunnen betalen. Het ergste was wel dat hij zei kanker te hebben en hiervoor behandeld zou moeten worden in een kliniek in Brussel. De verzekering dekte de kosten van de behandeling niet. De behandeling was zijn enige manier om te overleven. Hij toonde dat alles aan met brieven die hij had vervalst. Hiervoor gebruikte hijlogo’s van een advocatenkantoor, van de rechtbank Amsterdam en van het universitair ziekenhuis in Brussel. In ruil voor de geldleningen ondertekende hij schuldbekentenissen. Hij zou zijn schuld aflossen met de overwaarde op zijn huis na verkoop. Ook zijn ouders deden hun best om geld bijeen te krijgen voor de behandelingen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er niets van klopte. Hij is niet bekend bij het ziekenhuis in Brussel en de kliniek waar de behandeling zou plaatsvinden lijkt niet te bestaan. Het geld zou zijn doorbetaald aan ene advocaat Pieters die de behandelingen zou betalen. Deze Pieters lijkt niet te bestaan. Zijn patiëntendossier, dat duidelijkheid zou kunnen brengen over de long- en leverkanker en de twee tumoren in zijn hoofd, heeft hij niet meegenomen om aan de rechtbank te geven. Van overwaarde op zijn huis bleek geen sprake. De impact op de negen slachtoffers was groot. Er werd niet terugbetaald en door hem te helpen zijn enkelen van hen zelf in financiële problemen gekomen.

De officier van justitie hield de verdachte voor dat hij misbruik heeft gemaakt van de barmhartigheid van kennissen en familie door ze voor te liegen over behandelingen die nooit hebben plaatsgevonden. Daarbij heeft hij de naam van gerenommeerde organisaties misbruikt. “De slachtoffers in deze zaak hebben twee klappen te verwerken. Ze zijn financieel gedupeerd en hun vertrouwen is beschaamd. Ik weet niet welke klap groter is”, merkte hij op. Gezien de hoge bedragen, het lange tijdsbestek, de impact op de slachtoffers en de gewetenloosheid waarmee de feiten zijn gepleegd, vond de officier een eis van 36 maanden celstraf waarvan 12 voorwaardelijk op zijn plaats. Ook moeten de vorderingen van de benadeelden worden toegewezen, zo vroeg hij de rechtbank. Deze doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^