Piketcursus Strafrecht | Vrijdag 19 mei 2017
/Deze (interactieve) piketcursus is bedoeld voor advocaten en advocaat-stagiaires die willen deelnemen aan het strafpiket. De cursus is praktisch ingestoken: cursisten worden handvatten aangereikt van ervaren sprekers. Gedurende de hele cursus is de rode draad de bril van de strafrechtadvocaat.
Daarnaast ontvangen cursisten bij de cursus diverse schema's met onder meer de termijnen voor voorlopige hechtenis en verschillende checklists die zij in de praktijk kunnen gebruiken tijdens hun piketdienst.
De cursus bestaat uit een drietal blokken die vanuit verschillende hoeken worden gepresenteerd. Blok 1 wordt gegeven door een medewerker van de politie, waarbij wordt ingegaan op de rol van de politie bij piket. Tijdens blok 2, die wordt verzorgd door (de zeer ervaren) strafrechtadvocaat Alrik de Haas, komen alle relevante aspecten van piketdienst aan bod. Voor dit blok is de meeste tijd uitgetrokken. Daarna wordt een blok gewijd aan de 'Praktijkschool verhoorbijstand', waarbij geleerd wordt om te gaan met de situatie van verhoorbijstand. In een nagebootste verhoorruimte oefenen cursisten met hun "cliënt" die wordt verhoord door een rechercheur. Achteraf ontvangen zij feedback. De dag wordt afgesloten met een bijdrage van de Reclassering Nederland.
Hoewel tijdens de blokken verschillende sprekers een bijdrage leveren, zal strafrechtadvocaat Alrik de Haas alle onderdelen bijzitten en de nut en noodzaak vanuit de strafrechtadvocatuur benadrukken.
Deze cursus is door de directie van de Raad voor Rechtsbijstand goedgekeurd en voldoet daarmee aan de voorwaarden van een strafpiketcursus in de zin van artikel 6a van de inschrijvingsvoorwaarden.
Programma
Deel 1: De rol van de politie bij piket
- Rol politie in piketfase
- Gang van zaken op het politiebureau
- Actuele ontwikkelingen
- Praktische tips: Do’s en don'ts voor de advocatuur
Deel 2: Piketdienst in de praktijk
Tijdens dit blok wordt ingegaan op de diverse juridische en praktische aspecten van en fases in een piketdienst, waaronder:
- Praktische gang van zaken
- De wijze van uitmelden (per e-mail) door de Raad voor Rechtsbijstand en het belang van het tijdig accepteren van de melding
- Piketperikelen
- Rechten van de verdachte
- Eerste contact cliënt
- Gebruik tolk
- Advies cliënt
- Inschatting zaak en concrete acties (bijv. opvragen processtukken)
- Voorbereiding op verhoor
- Ervaringen verhoorbijstand
- Omgaan met familie
- Beperkingen
- Ernstige bezwaren en bewijs
- Collusie(gevaar)
- Getuigenverificatie
- Kabinet RC: Mogelijkheden & verweren bij de rechter-commissaris
- Raadkamer
- Snelrecht
- ZSM
- Schadevergoeding
- Rol van politie, officier van justitie, rechter-commissaris en diverse "hulpverleners"
- Herstelrecht
Deel 3: Praktijkschool verhoorbijstand
Tijdens dit blok leren de deelnemende advocaten omgaan met de situatie van verhoorbijstand. In een nagebootste verhoorruimte oefenen cursisten met hun "cliënt" die wordt verhoord door een rechercheur. Achteraf ontvangen zij feedback.
Deel 4: De Reclassering
- Wat doet de reclassering?
- De drie reclasseringsorganisaties
- Opdrachtgevers van de reclassering
- Specifieke reclasseringsproducten (o.a. vroeghulp, adviesrapportages, reclasseringstoezicht, gedragsinterventies, toeleiding zorg, werkstraffen)
- Andere reclasseringstaken/activiteiten (o.a. deelname veiligheidshuizen, trainingen, aanwezigheid in penitentiaire inrichtingen)
- Belangen van advocaat vs belangen reclassering
- De reclassering als getuige-deskundige: voor- of nadeel?
- Verhouding & samenwerking reclassering - advocatuur
- Praktijkcases
Afsluiting met borrel
Docenten
- Alrik de Haas, strafrechtadvocaat bij OMVR en mede-oprichter van Stichting Mens en Strafrecht.
Alrik is specialist op het gebied van strafrecht. Hij is sinds 2006 werkzaam voor OMVR OMVR advocaten + notariaat en lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Daarnaast is hij lid van de curriculumcommissie en hoofddocent voor de Beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten (Strafrecht). Alrik is lid Raad van Toezicht Gevangenenzorg Nederland, mede-oprichter, bestuurslid en lid kerngroep Stichting Mens en Strafrecht, bestuursvoorzitter Stichting Friends en annotator bij de Nieuwsbrief Strafrecht.
- Philip Vijfhuize, medewerker politie, Operationeel Expert Wijkzorg in het team Veluwe-West
Philip Vijfhuize is reeds sinds 11 jaar werkzaam bij de politie. Philip is werkzaam geweest als rechercheur en vervolgens als brigadier en inspecteur in diverse coördinerende functies in de regio Haaglanden. In het team Veluwe West stuurt hij momenteel als operationeel Expert Wijk de wijkagenten van de dorpen Ermelo en Putten aan en is hij verantwoordelijk voor het proces vermiste personen en vitale vakantieparken. Hiernaast is Philip Officier van Dienst, HOvJ Cellengang en Operationeel Coördinator. Hij heeft rechten gestudeerd in Utrecht, met als kopstudie Criminologie. Daarnaast heeft hij bij de politie de politiekundige bachelor gevolgd.
- Vincent Borninkhof, Reclassering Nederland
Vincent Borninkhof is reeds sinds 10 jaar werkzaam binnen de reclassering. Hij heeft met vrijwel alle denkbare reclasseringsproducten gewerkt, deelgenomen aan verschillende overlegvormen met ketenpartners, verschillende taakgebieden als specialisme gehad, in het gevang gewerkt, op ZSM en binnen het OM gewerkt (namens de reclassering). Momenteel is Vincent werkzaam als adviseur/rapporteur, werkbegeleider en landelijk ambassadeur slachtofferbewust werken. Tevens drijft hij zijn eigen onderneming als MfN registermediator (o.a. in strafzaken) en is hij landelijk ambassadeur bij de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv).
Doelgroep
- Advocaat-stagiaires
- Advocaten
Maximum aantal deelnemers: 35
Praktische Informatie
Datum: Vrijdag 19 mei 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Inloop vanaf 9.30 uur
Locatie: Dr. Kuyperstraat 5, Den Haag
Kosten: € 375,- excl. 21% BTW
Deze prijs is inclusief:
- Digitale reader
- Lunch
- Consumpties
- Borrel
Voorwaarde voor inschrijven Strafpiket Raad voor Rechtsbijstand
Deze cursus is door de directie van de Raad voor Rechtsbijstand goedgekeurd en voldoet daarmee aan de voorwaarden van een strafpiketcursus in de zin van artikel 6a van de inschrijvingsvoorwaarden.