Vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen onderwereldbankier
/Het Openbaar Ministerie heeft gisteren middag tegen een 49-jarige man uit Abcoude 5 jaar gevangenisstraf geëist. Volgens de Officier van Justitie van het Landelijk Parket heeft de 49-jarige man zich jarenlang bezig gehouden met ondergronds bankieren, ook wel bekend als hawala bankieren. Het ging om geldbedragen van meer dan een miljoen euro.
''De onderwereldbankier en de zes overige verdachten hebben met hun handelingen het legale economische verkeer in gevaar gebracht en dat lijkt ze niks te doen'' aldus de Officier van Justitie.
Uit het onderzoek van de politie is naar voren gekomen dat de hoofdverdachte een internationaal netwerk aan mensen en diensten om zich heen verzameld heeft om zijn hawala imperium in stand te houden. Een pizzarestaurant deed dienst als dekmantal, de handel in geld was lucratiever dan de verkoop van pizza's. Uitschieters van meer dan een miljoen euro bleken geen uitzondering. Op de vrijstaande villa in Abcoude en een tweede woning in Amsterdam van de hoofdverdachte is beslag gelegd.
Tegen zijn rechterhand eist de Officier van Justitie een gevangenisstraf van 36 maanden. Een van de verdachten heeft zich als boekhouder zonder al te veel gewetensbezwaren in de criminele handel en wandel gemengd. De Officier van Justitie eist een werkstraf van 120 uur tegen hem. Tegen de vrouw van de hoofdverdachte is een werkstraf van 80 uur geëist.
Hawala is een informeel bankensysteem naast het officiële bankieren. Hawala is ontstaan in landen waar regulier bankieren moeilijk was of waar mensen weinig vertrouwen hadden in overheid en banken. Onderwereldbankiers vragen niet naar de herkomst van het geld. Hawala bankieren en geld wisselen zonder vergunning zijn misdrijven waar een straf op staat.
Geldkoeriers vervoeren het geld vaak in plastic tasjes, de geldbedragen worden vervoerd in grote coupures. Bij een van de transporten werd ruim 300.000 euro vervoerd in een grote plastic boodschappentas, verstopt onder een laag vieze was.
‘'Met de aanpak van witwassen wordt het hart en motief van de georganiseerde criminaliteit getroffen. Het geld wat ze kunnen verdienen met de handel is het enige wat hen drijft.'' De Officier van Justitie eist behalve gevangenisstraffen ook geldboetes variërend van 1.000 tot 18.000 euro.
Bron: OM