De Rechtspraak is niet te spreken over het nieuwe beleid van het Openbaar Ministerie over de afhandeling van strafzaken. Het OM kondigde onlangs aan de OM-strafbeschikking, waarbij strafzaken buiten de rechter worden afgedaan, zo veel mogelijk te benutten. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak: ‘Hiermee wordt de strafrechter buitenspel gezet en de rechtsstaat ondergraven. En het betekent dat een celstraf bij tienduizenden zaken feitelijk wordt afgeschaft. Dat is maatschappelijk niet uit te leggen.’
Het OM wil de mogelijkheden die de strafbeschikking biedt optimaal gaan benutten. Met andere woorden: het OM gaat minder dagvaarden en meer strafbeschikkingen opleggen. Zodat alleen die strafzaken bij de strafrechter terecht komen waarin dat, gelet op de ernst van het strafbare feit, noodzakelijk is. Het gaat bij dit nieuwe beleid om de grootste zaakstroom: de aanpak, behandeling en afdoening van zaken onder de noemer ‘veel voorkomende criminaliteit’ (VVC), feiten die zijn gepleegd door volwassenen. In Straf en executie: tussen wettelijk ideaal en de rechtspraktijk licht Rinus Otte, voorzitter College Procureurs-generaal de achtergrond van het nieuwe beleid toe.
Het Waterschapsbedrijf Limburg betaalt een OM strafbeschikking van 25.000 euro voor het niet tijdig of niet juist melden van vier ongewone voorvallen in Simpelveld en Panheel in 2022. Het Openbaar Ministerie besloot eerder, na strafrechtelijk onderzoek, het betreffende waterschapsbedrijf te dagvaarden. Er is nu overeenstemming over de verbetermaatregelen waarna het OM alsnog besloot tot oplegging van een strafbeschikking van 25.000 euro.
Op zondag 11 februari 2024 raakte in Berghem de machinist van een trein gewond nadat de trein op een carnavalswagen botste. Het ongeluk gebeurde op een beveiligde spoorwegovergang bij de Zevenbergseweg. De betrokken carnavalsvereniging werd als verdachte aangemerkt. Na onderzoek heeft het Openbaar Ministerie besloten de zaak tegen de vereniging voorwaardelijk te seponeren.
Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige man uit Den Haag. De man was werkzaam als chief information security officer bij een Overheidsorganisatie en wordt verdacht van valsheid in geschrifte. De verdachte heeft gedurende een periode van vier jaar, te weten van 2018 tot en met 2022, meerdere auditrapport aangepast.
Het Openbaar Ministerie heeft besloten vier voormalig bestuurders van ABN AMRO Bank N.V. niet te vervolgen voor het feitelijk leidinggeven aan het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme door ABN AMRO. Het OM concludeert na onderzoek dat er onvoldoende bewijs is om de voormalig bestuurders te vervolgen. ABN AMRO betaalde in april 2021 een transactiebedrag van 480 miljoen euro aan de Staat wegens overtreden van de Wwft en schuldwitwassen.
Het Openbaar Ministerie is na nader onderzoek tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om voormalig ING-bestuurder Hamers verder strafrechtelijk te vervolgen voor strafbare feiten die binnen ING hebben plaatsgevonden. Het OM zal aan het gerechtshof in Den Haag, dat de vervolging van de heer Hamers eerder had bevolen, vragen of de vervolging gestaakt kan worden. Dit besluit volgt op het afgeronde strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van de voormalig bestuurder bij het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) en schuldwitwassen door ING. De bank betaalde eerder een hoge transactie aan de Staat voor deze overtredingen.
Het Openbaar Ministerie heeft aan BAM International B.V. een strafbeschikking opgelegd van 30.000 euro voor valsheid in geschrift bij een voltooid project in Afrika in verband met de afhandeling van een fiscaal geschil met de belastingautoriteiten aldaar. Het deel van de zaak dat ziet op omkoping is gesponeerd. BAM International heeft betaalde steekpenningen, in de vorm van faciliterende betalingen, zelf bij het OM gemeld en onderzocht. De door het OM opgelegde strafbeschikking is conform de aanwijzing zelfmelding, medewerking en zelfonderzoek die 1 januari 2025 ingaat.
Het Openbaar Ministerie heeft een belader van gevaarlijke stoffen uit Amsterdam, een strafbeschikking opgelegd van 125.000 euro. Het bedrijf heeft de regels voor het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor overtreden.