Invoeringswet Omgevingswet (34.986)
/De Omgevingswet vormt samen met het Omgevingsbesluit, Besluit activiteiten leefomgeving, Besluit bouwwerken leefomgeving, Besluit kwaliteit leefomgeving en de Omgevingsregeling de basis voor het nieuwe stelsel van het omgevingsrecht. Om dit nieuwe stelsel goed te laten werken is deze Invoeringswet nodig. Er volgen nog aanvullingswetten, invoerings- en aanvullingsbesluiten en invoerings- en aanvullingsregelingen.
In dit voorstel voor de Invoeringswet Omgevingswet worden nieuwe onderwerpen toegevoegd aan de Omgevingswet. Het betreft onderwerpen die bij het maken van de Omgevingswet niet konden worden opgenomen omdat er nog wijzigingen in gerelateerde wetten plaatsvonden (in het bijzonder de Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten en de Wet tot wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Vergunningverlening, toezicht en handhaving). Ook wijzigingen in Europese regelgeving zijn aanleiding geweest voor aanvullingen. Voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is de noodzaak van wettelijke vastlegging van onderdelen van dit stelsel eerst duidelijk geworden op het moment dat de Omgevingswet al in procedure was.
Gedurende de parlementaire behandeling is het voorstel voor de Invoeringswet Omgevingswet via twee nota’s van wijziging (TK, nrs. 8 en 9) aangepast; onder ander op het punt van het overgangsrecht. Langs die weg is door middel van de voorgestelde wijziging van artikel 23.10 van de Omgevingswet tevens voorzien in een voorhangprocedure van het ontwerpbesluit tot inwerkingtreding van de Omgevingswet, waarmee beide Kamers der Staten-Generaal in de gelegenheid worden gesteld om een afweging te maken over de voorgenomen datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Stand van zaken
Publicatie inwerkingtreding op 18 juli 2023.