Vordering ex art. 126nda Sv: ook rechtspersoon hoeft niet mee te werken aan vordering indien de rechtspersoon verdachte is en zich daarmee zou blootstellen aan gevaar van strafrechtelijke vervolging

Hoge Raad 27 februari 2024, ECLI:NL:HR:2024:286

Een supermarkteigenaar zette tijdens corona een mondkapjesweigeraar buiten waarna beiden ruzie kregen en de supermarkteigenaar later verdacht werd van mishandeling. De politie vroeg bij de supermarkt de camerabeelden op ex art. 126nd Sv. Aangezien de vordering ex art. 126nd Sv niet aan de verdachte kan worden gegeven werd er betoogd dat de supermarkt zelf ook als verdachte kon worden gezien nu de gedragingen van de supermarkteigenaar probleemloos konden worden toegerekend aan de supermarkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag ex art. 552a Sv tegen beslag door het Europees Openbaar Ministerie (EOM)

Rechtbank Rotterdam 23 januari 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:533

Ter uitvoering van een grensoverschrijdende onderzoeksmaatregel op grond van artikel 31 van de EOM-verordening van de behandelende gedelegeerd Europese aanklagers in Italië, is in Nederland onder de klager op een aantal goederen beslag gelegd op grond van artikel 94 Sv. De rechtbank verklaart het beklag ongegrond. De toetsing van de rechtbank in deze procedure beperkt zich tot de aspecten van de tenuitvoerlegging van de maatregel. Er bestaat geen rechtsgrond voor de door de klager verzochte toetsing ten aanzien van de rechtmatigheid van het beslag en de vraag of daarbij is voldaan aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit, tenzij bijzondere omstandigheden terzake de rechtspleging van de lidstaat van de behandelend gedelegeerd Europese aanklager een rechterlijke toets in de lidstaat van de assisterende gedelegeerd Europese aanklager dit dringend noodzakelijk doen zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Over stromannen, katvangers en geldezels: beslag in geval van verhaalsontduiking

Verhaalsontduiking komt in de praktijk vaker voor dan men zou hopen. Hierbij zijn regelmatig derden betrokken. Een snelle blik op de jurisprudentie levert al een hoop voorbeelden van ‘stromannen’, ‘katvangers’ en ‘geldezels’ op. Schuldeisers hebben een evident belang om tegen schijnconstructies op te komen en beslag te kunnen leggen op goederen die aan hun verhaal zijn onttrokken, ook al staan deze goederen formeel op naam van een derde. In deze bijdrage licht ik enkele mogelijkheden daartoe uit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Teruggave van EUR 4 miljoen na geslaagd beklag tegen beslag door benadeelde partij

Rechtbank Den Haag 12 december 2023, ECLI:NL:RBDHA:2023:19473

De strafkamer van de rechtbank heeft in 2020 in een strafzaak tegen een witwasverdachte een bedrag van 4 miljoen euro verbeurd verklaard omdat destijds niet kon worden vastgesteld aan wie het toebehoorde. De raadkamer van de rechtbank oordeelt nu dat het bedrag klager toekomt en dat klager niet te kwader trouw is. Zij verklaart daarom het beklag gegrond en gelast de teruggave van de vier miljoen euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cijfers Beslaglegging crimineel vermogen

In 2022 is er ruim 246 miljoen euro aan beslag gelegd. Dat lijkt op het oog lager dan voorgaande jaren. Daarbij moet worden opgemerkt dat dit jaar gerapporteerd wordt op een smallere basis. Door de overgang naar een nieuw registratiesysteem is er, om dubbeltellingen te voorkomen, op een sobere manier geregistreerd. Het OM heeft het beeld dat de resultaten van beslaglegging niet uit de pas zouden lopen met voorgaande jaren indien in 2022 op dezelfde wijze als voorgaande jaren zou zijn geregistreerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^