Pakket met nieuwe EU-regels ter bestrijding van witwaspraktijken aangenomen

Het Europees Parlement heeft een pakket wetten aangenomen dat de EU zal helpen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme aan te pakken. De nieuwe wetten zorgen ervoor dat mensen met een legitiem belang, waaronder journalisten, mediaprofessionals, maatschappelijke organisaties, bevoegde autoriteiten en toezichthoudende instanties, onmiddellijke, ongefilterde, directe en vrije toegang krijgen tot informatie over uiteindelijke begunstigden. Deze informatie wordt bijgehouden in nationale registers en is op EU-niveau met elkaar verbonden. Naast actuele informatie zullen de registers ook gegevens bevatten die minstens vijf jaar teruggaan.

De wetten geven financiële inlichtingeneenheden (FIU’s) ook meer bevoegdheden om gevallen van witwassen en terrorismefinanciering te analyseren, op te sporen en om verdachte transacties op te schorten.

Uitgebreide due diligence

De nieuwe wetten omvatten uitgebreide due diligence-maatregelen en controles op de identiteit van klanten, waarna zogenaamde meldingsplichtige entiteiten (zoals banken, vermogens- en crypto-activa beheerders of makelaars in onroerend en virtueel vastgoed) verdachte activiteiten moeten melden aan FIU’s en andere bevoegde autoriteiten. Vanaf 2029 moeten professionele top-voetbalclubs die betrokken zijn bij hoogwaardige financiële transacties met investeerders of sponsors, waaronder adverteerders en de transfer van spelers, ook de identiteit van hun klanten verifiëren, transacties monitoren en verdachte transacties melden aan FIU’s.

De wetgeving bevat ook bepalingen over verhoogde waakzaamheid ten aanzien van ultrarijken (een totaal vermogen van ten minste 50 miljoen euro), een EU-brede limiet van 10 000 euro voor contante betalingen (behalve tussen particulieren in een niet-beroepsmatige context), en maatregelen om de naleving van gerichte financiële sancties te waarborgen en te voorkomen dat sancties worden omzeild.

Centrale waakhond

Om toezicht te houden op de nieuwe regels tegen witwaspraktijken, wordt een nieuwe autoriteit opgericht in Frankfurt - de Autoriteit voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (AMLA). AMLA zal worden belast met het directe toezicht op de meest risicovolle financiële entiteiten en zal moeten optreden als centraal punt voor toezichthouders en bemiddelen bij geschillen tussen hen. AMLA zal ook toezicht houden op de uitvoering van gerichte financiële sancties.

Het pakket ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme bestaat uit de zesde richtlijn ter bestrijding van het witwassen van geld (aangenomen met 513 stemmen voor, 25 tegen en 33 onthoudingen), de EU “single rulebook”- verordening (aangenomen met 479 stemmen voor, 61 tegen en 32 onthoudingen), en de Anti-Money Laundering Authority (AMLA) (aangenomen met 482 stemmen voor, 47 tegen en 38 onthoudingen).

Volgende stappen

De wetten moeten ook nog formeel door de Raad worden aangenomen voordat ze in het Publicatieblad van de EU worden gepubliceerd.

Door de wet aan te nemen reageert het Parlement op de eisen van burgers die naar voren zijn gebracht in de conclusies van de Conferentie over de Toekomst van Europa, met name voorstel 16(1) en 16(2) over het voorkomen van belastingontduiking en samenwerking op het gebied van de vennootschapsbelasting.

Print Friendly and PDF ^