Congres Milieustrafrecht | Donderdag 8 oktober 2020

Het milieustrafrecht krijgt steeds meer aandacht nu de bescherming van het milieu aan terrein wint. De afgelopen jaren hebben veranderingen in wet- en regelgeving zich in rap tempo opgevolgd. Daarnaast worden steeds vaker bedrijven en particulieren vervolgd voor een veelheid aan milieuovertredingen. Tijdens dit congres staan de ontwikkelingen ten aanzien van dit vakgebied centraal.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Cybercrime: ins & outs

Door de ontwikkelingen op het gebied van ICT is een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan. Het inbreken in computers (computervredebreuk) en het daarbij wijzigen van gegevens en het verstoren van de werking (fraude, sabotage, virussen), het schenden van de intellectuele eigendomsrechten, van geheimen en privacy (diefstal, heling, aftappen), het verspreiden van schadelijke informatie (uitingsdelicten, kinderpornografie e.d.) vormen hiervan belangrijke voorbeelden. Tijdens deze cursus komen alle ins and outs terzake de strafrechtelijke aanpak van cybercrime en de verdediging in cybercrimezaken aan bod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Privacy en Toezicht | Dinsdag 3 november 2020

Tijdens deze cursus komt aan bod wat de inwerkingtreding van de AVG en de daarmee samenhangende wetswijzigingen voor de dagelijkse praktijk van toezichthouders en handhavers betekent. Op een aansprekende manier worden praktijksituaties aan het wettelijk kader gekoppeld. Na de cursusdag zijn de cursisten met voldoende kennis toegerust om in de dagelijkse toezicht- en handhavingspraktijk met inachtneming van de AVG te werken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verdiepingscursus Bestuurlijke Boete

Tijdens deze verdiepingscursus gaan de docenten in op de meest belangrijke thema's die bij de beoordeling van de bestuurlijke boete spelen. De docenten behandelen deze thema's aan de hand van jurisprudentie en ervaringen uit hun bestuursrechtelijke en strafrecht praktijk. De volgende onderwerpen komen tijdens deze cursus aan bod: (onrechtmatig) bewijs, verwijtbaarheid, evenredigheid en begrippen als cautie, opzet/schuld, feitelijk leidinggeven en medeplegen. Ter voorbereiding op de cursus wordt vooraf een casus gedeeld die tijdens de bijeenkomst klassikaal wordt besproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Wet openbaarheid van bestuur in een strafrechtelijke context

De Wob en de toepassing ervan staan in de belangstelling. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op het snijvlak van de Wob en het strafrecht. Daar waar de overheid is betrokken, spelen (mogelijke) vraagstukken van openbaarheid van informatie die daar berust. De Wet openbaarheid van bestuur speelt daar een belangrijke rol. Soms als dreiging, soms als kans. Ook meer bijzondere wetgeving, zoals de Instellingswet ACM, de Wft, Jeugdwet etc. geven kaders waar kennis van moet worden genomen. Deze wetten geven immers veelal een openbaarheidsregeling die soms geheel of gedeeltelijke voorgaat op de Wob. Dergelijke regelingen komen geregeld terug in het (bijzondere) strafrecht. Te meer nu het fenomeen actieve openbaarmaking in de vorm van 'naming and shaming' vaak als aanvullend instrument door de toezichthouder wordt ingezet, naast het handelen in de handhavingssfeer.

Read More
Print Friendly and PDF ^