Artsen over incidenten: open communicatie met patiënt essentieel, grote behoefte aan steun

Dokters willen graag open communiceren met de patiënt over incidenten. Het is belangrijk dat werkgevers deze openheid bevorderen en hun artsen altijd steunen. Tegelijk hebben incidenten een grote impact en verdient structurele opvang veel meer aandacht. Dit blijkt uit onderzoek onder het KNMG Artsenpanel naar openheid na incidenten. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Medische missers en ‘de mediationmanier’

Bij medische missers probeert het verantwoordelijke ziekenhuis de feiten meestal te verbergen, en legt slachtoffers zelfs een ‘zwijgplicht’ op. Zo niet het Rotterdamse Havenziekenhuis, waar zeven patiënten in 2008 ernstig ziek werden door zo’n fout. De ziekenhuis zocht direct, in alle openheid, naar de oorzaak van het falen. Deze ‘mediationmanier’ lijkt ook goed te passen bij de nieuwe klachtenwetgeving in de zorg.Write here...

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De impact van het straf-, tucht- en civiele recht op de professional in de zorg

Het aantal regels in de zorg neemt toe en er worden vele procedures gevoerd waarbij artsen en andere zorgprofessionals zijn betrokken. Dit alles heeft onmiskenbaar invloed op het geneeskundig handelen. De vraag is of de zorg hier ook kwalitatief beter en veiliger van wordt. In deze bijdrage wordt betoogd dat dit niet zo is. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vernieuwde KNMG-richtlijn omgaan met medische gegevens

De KNMG heeft de richtlijn Omgaan met medische gegevens geactualiseerd in het licht van de gewijzigde wetgeving, jurisprudentie en technologische ontwikkelingen. Het doel van de richtlijn is het uiteenzetten van de regels voor het omgaan met medische gegevens in diverse situaties en zodoende beroepsbeoefenaren een handvat te bieden. In concrete situaties zullen bij de toepassing van de regels alle omstandigheden van het geval moeten worden meegewogen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Schippers: Europese zwarte lijst artsen veelbelovend

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemt de eerste ervaringen met de Europese zwarte lijst van artsen die in eigen land hun werk niet meer mogen doen veelbelovend. Sinds januari kwamen er ruim 3700 meldingen uit twaalf Europese landen.

Vanuit Nederland kwamen dertien meldingen over artsen, tandartsen of andere zorgverleners die hier hun werk niet meer mogen doen. Schippers meldt dat dinsdag tijdens een conferentie waar EU-vertegenwoordigers praten over dit nieuwe waarschuwingssysteem. De aanpak moet voorkomen dat artsen die in eigen land niet meer aan de slag mogen, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land.

Die discussie laaide op na ophef over onder anderen de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur. Die stelde jarenlang foute diagnoses, mocht in Nederland zijn werk niet meer doen en ging toen aan de slag in Duitsland. Schippers kwam met het idee voor de verplichte Europese uitwisseling van dit soort gegevens. ,,Dit is een mooie eerste stap op Europees niveau waarmee we patiënten beschermen tegen zorgverleners die niet goed functioneren. Dat is goed voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Tegelijkertijd zie je dat nog niet alle landen melden. Daar moeten we met elkaar naar kijken: wat gaat goed en wat kan beter.''

Bron: Europa Nu

Print Friendly and PDF ^